Så mycket behöver du spara av barnbidraget – för kunna köpa bostad

200 000 unga tvingas bo hemma ofrivilligt – så mycket behöver du spara av barnbidraget.

Foto: TV4
Allt fler unga tvingas bo hemma – ofrivilligt.
Nu har experter räknat ut hur mycket av barnbidraget som behövs sparas undan för att man ska kunna köpa en bostad i framtiden.
– Spara så mycket som ni kan, säger Skandiabankens vd Johanna Cerwall till TV4.
Amanda går back nästan 90 000 varje månad
0:26

Efter reklamen: Amanda går back nästan 90 000 varje månad

(0:26)

Slå på ljud

I Sverige blir det allt svårare att hitta en bostad. Över 200 000 unga vuxna lever i dag ofrivilligt hemma hos föräldrarna – eftersom det är såpass dyrt och svårt att skaffa ett eget boende. I framtiden ser det ännu dystrare ut för svenska ungdomar, för bostadspriserna fortsätter att stiga relativt till inkomst.

I en nysläppt rapport från Skandiabanken räknar ekonomerna ut hur mycket av barnbidraget som föräldrar i dag behöver spara undan för att deras barn ska kunna köpa en bostad år 2040.

”Råd att spara hela barnbidraget varenda månad …”

I ett pressmeddelande förklarar bankens vd Johanna Cerwall, 59, hur uträkningen har gått till. Hon poängterar att tanken med barnbidraget inte är till för att finansiera bostadsköp:

– Vi behöver sänka trösklarna in på bostadsmarknaden. Att räkna med att föräldrarna ska ha råd att spara hela barnbidraget varenda månad tills barnet fyller 18 år är väldigt mycket begärt, och går emot barnbidragets egentliga intention. Vår rapport visar dessutom att inte ens detta räcker om barnet vill bo i någon av Sveriges största städer, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.

”Spara så mycket ni kan”

I TV4 utvecklar Johanna Cerwall sitt resonemang:

– Det är inte syftet att tänka, ”hur mycket jag får ihop om jag sparar hela barnbidraget”. Utan det här är vårt sätt att säga, ”kan man som förälder spara någonting regelbundet under 18 år när man får barnbidrag, så hjälper det trots allt”. För det är inte rimligt att det är såhär det ska se ut, säger Johanna Cerwall.

– Utan vi vill säga, ”spara så mycket som ni kan”, beroende på familjens situation. Det andra syftet är att vi måste få politisk debatt. Det är klart att vi måste tro att någonting händer under dessa år. Det krävs politiskt mod i den här frågan, fortsätter Johanna Cerwall.

Hur mycket behövs sparas undan? I Skandiabankens rapport noterar de hur prisutvecklingen har skett i Sverige och räknar på hur det kommer se ut i framtiden.

I storstäderna räcker det inte längre att spara hela barnbidraget för att ha råd att köpa en lägenhet – även om hela barnbidraget sparas undan. Nyfiken på hur det ser ut för dig? Då kan du läsa rapporten här.

Foto: TV4

FRÅN FÖRSTASIDAN