Så kan hundar lukta sig till corona – okända hundtricket

Coronahundar

Hundar har visat sig effektiva i att kunna känna doften av corona.
Nu hoppas man att de ska kunna hjälpa till att förhindra smittspridning.
– Detta är hundar som verkligen älskar att undersöka. De är också väldigt vänliga och de gillar att arbeta på offentliga platser, säger Claire Guest, vd på Medical detection dogs, till The Guardian.

Hundar sitter inne på ett luktsinne 100 000 gånger bättre än människans. Med rätt träning kan de med hjälp av sin nos spåra droger och sprängämnen. Ny forskning har även visat att vissa hundar kan lukta sig till sjukdomar som cancer, malaria och Parkinsons.

Det kan även vara så att det i deras luktrepertoar ingår en lukt som kan snappa upp människor som bär på coronaviruset. Forskningen är i inledningsfasen, men mycket tyder på att de i flera fall prickar rätt. Skulle det visa sig vara ett effektivt sätt att smittspåra på skulle det kunna förhindra smittspridning när världen återigen öppnar upp igen. Det rapporterar BBC.

Just nu utbildas sex hundar att känna igen en distinkt lukt som människor med coronaviruset utsöndrar. I ett test lyckades de genom att lukta på kläder pricka rätt i 88 procent av fallen. De luktade också fel några gånger och lät människor smittade av viruset passera i 16 procent av fallen. I testet ingick även människor som hade andra förkylningsvirus och infektioner.

Claire Guest med sina spårhundar.

Claire Guest, vd för Medical detection dogs, med sina spårhundar.

Robert Ormerod
BIEFFEKT Tränas att kunna LUKTA sig till corona

Hunden Tala sniffdominerade

Hunden Tala lyckades bäst och lyckades lukta rätt 94 av 100 gånger. Claire Guest, vd på Medical detection dogs och Talas hundägare, säger till The Guardian att det är främst raserna spaniels, retriever och labrador som varit bäst på att smittspåra.

– Detta är hundar som verkligen älskar att undersöka. De är också väldigt vänliga och de gillar att arbeta på offentliga platser, säger Claire Guest.

Det tar cirka åtta till tio veckor att träna upp en hund och lära den känna igen coronavirusets odör. Även om hundarna aldrig kommer kunna ersätta det vanliga snabbtestet, så kan de bli ett komplement till att upptäcka och förhindra en större smittspridning på platser där det samlas mycket folk. De är även snabba och kan beta av 300 personer på en halvtimme.

Eftersom forskningen fortfarande är i inledningsfasen kommer det behöva göras fler tester innan man med säkerhet kan säga hur effektiva hundarna är.

Spårhunden Daisy

Spårhunden Daisy är en av alla hundar som Claire Guest har till sitt förfogande.

Geoff Pugh/REX

LÄS OCKSÅ: Så kan dina naglar avslöja om du haft corona

LÄS OCKSÅ: Pfizer utvecklar världens första piller mot covid-19 – TESTAS nu på människor

Foto: Geoff Pugh/REX/TT, Robert Ormerod/TT

SENASTE NYTT!