Så kan du tänka kring covidvaccineringen under julhelgen

Så kan du tänka kring covidvaccineringen under julhelgen

Foto: TT
Snart ska du träffa alla nära och kära över julhelgen! Men hur ska man egentligen tänka kring covid-19 – som ökar nu igen i Sverige? Här är svaret!
Nils van der Poel efter bragdguldet: ”Framförallt heroin”
0:39

Efter reklamen: Nils van der Poel efter bragdguldet: ”Framförallt heroin”

(0:39)

Slå på ljud

Snart är det julfrid – och hem och träffa tjocka släkten. Men vissa familjer består både av yngre och äldre. Under de senaste veckorna har covid-19 ökat i Sverige.

Men även andra virus, som den vanliga influensasäsongen och RS-virus kan få en uppgång snar. WHO, Världshälsoorganisationen, varnade i veckan just för influensan. Oron finns i luften.

Så hur ska du tänka inför jultiderna?

SVT Nyheter har intervjuat Folkhälsomyndigheten – som ger tre konkreta tips.

  1. Påfyllnadsdos.

I Sverige rekommenderas inte alla att ta sin påfyllnadsdos. Men gruppen som rekommenderas är inte liten. Alla över 65 bör ta en dos. Även alla mellan 18 till 64 som befinner sig i riskgrupp bör ta en extra dos.

  1. Över 18 och frisk

Folkhälsomyndigheten har då inga rekommendationer till dig.

– Men det finns möjlighet att vaccinera dig, om du så önskar, säger Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

  1. Snuvig och släktträffen närmar sig?

Enligt Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten så beror det på vem du ska träffa.

– Det är viktigt att de som du träffar är vaccinerade, om de är äldre eller tillhör riskgrupp. Man får göra den här svåra bedömningen, om man är tillräckligt sjuk för att smittas. Man behöver funder själv

– Har man feber, eller väldigt ont i halsen och flera symtom samtidigt, då tycker jag att man ska stanna hemma, säger Sara Byfors till SVT Nyheter.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN