Så kan dina händer avslöja om du är sjuk

Symptom på dina händer och fingrar kan visa om du är sjuk.

Symptom på dina händer och fingrar kan visa om du är sjuk.

Tim Spencer, Wikimedia Commons
Hänt har tidigare berättat om hur dina naglar kan visa om du haft covid-19.
Men visste du att dina händer kan avslöja ännu fler sjukdomar?

I början av maj rapporterade Hänt om forskaren Tim Spector som hävdar att en människas naglar kan avslöja om personen tidigare haft corona.

”Ser dina naglar konstiga ut? COVID-naglar upptäcks allt oftare när naglarna återhämtar sig efter en infektion och lämnar en tydlig linje när de växer tillbaka. Kan förekomma utan hudutslag och verkar ofarligt”, skrev Tim Spector på Twitter.

Tecknet är en horisontell linje över nageln. Det här symptomet, med linjer eller utbuktningar på naglarna, kan uppstå vid en skada eller andra infektioner i kroppen och är mer känt som Beaus linjer.

Men händerna kan berätta mer om hur din kropp mår på insidan.

Svaga händer fick Jo, 38, att söka vård

För sju år sedan upptäckte 38-åriga Jo Perkins att hon hade allt svårare att öppna burkar och flaskor. Bland annat blev vardagliga saker, som deodoranten i badrummet, en utmaning, något hon tidigare berättat om för brittiska The Sun.

Men hon tog inte symptomen på allvar till en början.

– Men när jag var tvungen att balansera min deodorant på vår braskamin och använda min kroppsvikt för att pressa ner den insåg jag hur pass dålig jag var, säger hon till tidningen.

Till sist gick hon till sin vårdcentral och läkaren skickade henne vidare till en specialist. Sex månader senare fick hon diagnosen reumatoid artrit, även kallad ledgångsreumatism. Det är en autoimmun sjukdom som ger en kronisk inflammation i lederna och smärta.

Jo Perkins fick mediciner, men upplevde en rad biverkningar. Hon hoppade av behandlingen under en period för att skaffa barn. När hon var gravid med sonen Freddie, som föddes 2017, och under tiden hon ammade honom höll hormonerna sjukdomen i schack. Sedan 2019 får hon en låg dos cellgifter två gånger om året.

– Det håller besvären under kontroll men mitt liv är inte alls som förr.

UDDA TECKNET så kan dina naglar avslöja om du haft corona

Röda och blå märken på dina händer

Blånader och röda märken behöver inte bara vara tecken på hudproblem, det kan också vara ett tidigt symptom för endokardit som kan leda till en stroke eller hjärtinfarkt. Endokardit innebär att patienten har en inflammation orsakad av virus eller bakterier i hjärtats klaffar.

Vid bakteriell endokardit kan ömmande blånader uppstå, så kallade Oslers knutor, skriver Region Stockholm. De hittas på fingrarna, i handflatan – ofta kring tummen – och på tårna.

Handen hos en patient med Oslers knutor i samband med bakteriell endokardit.

Bilden visar handen hos en patient med Oslers knutor i samband med bakteriell endokardit.

Wikimedia Commons

Det kan vara ett första tecken på demens

Upplever du att du är svag i händerna? Forskaren professor Diane E. Adamo vid Wayne State University i Detroit forskar på åldrandet. Hennes team har hittat en koppling mellan en försvagad förmåga att gripa tag om saker och en risk för att försämrade kognitiva förmågor. I testet mättes deltagarnas styrka i händerna och de fick utföra fem olika kognitiva tester.

I studien såg forskarna att försämrad gripstyrka i handen för åldersgruppen 45–65 år var kopplat till sämre prestation två av fem tester. Det handlade specifikt om semantisk kategorisering, den del av minnet som är kopplat till inlärning och faktakunskap och upptäckten kan tyda på att den delen av hjärnan är känslig för åldersrelaterade förändringar, enligt forskarna.

En kvinna griper tag om en stressboll.

Försvagad gripförmåga kan vara ett första tecken på demens.

Paul Bradbury

Experter vid University of Dakota har också sett sambandet. De upptäckte att för varje reducering av gripstyrkan med fem kilo ökade risken för försämringar i den kognitiva förmågan.

The Sun har intervjuat läkaren och dermatologen Thuva Amuthan:

– Reducerad gripstyrka studeras för att kunna användas som en markering på grund av dess koppling till demens. Ingen är helt säker på hur den här korrelationen fungerar och mer forskning görs.

Mörka naglar kan vara hudcancer

Mörka naglar kan vara ett tecken på hudcancer, HIV och SLE, systemisk lupus erythematosus, som är en kronisk autoimmun reumatisk sjukdom som kan drabba kroppens organ.

Den mörka förändringen syns som ett streck eller band på nageln, enligt läkaren Thuva Amuthan.

– Melanonykia är en brunsvart missfärgning av nageln som kan visa sig som ett streck eller band. Ett nytt band eller en längre tids förändring kan vara ett tecken på melanom, en typ av hudcancer, säger han.

Ser du den här typen av förändring på naglarna är det läge att kolla upp saken, helt enkelt.

Händer med Raynuads fenomen.
Wikimedia commons

Vita fingrar – Raynauds sjukdom

Raynauds sjukdom eller fenomen yttrar sig som att tår och fingrar vitnar. Det är tillfälliga kramper i blodkärlen som gör att fingret eller tån blir vit. Det kan vara arbetsrelaterat – orsakat av till exempel vibrerande verktyg, tidigare köldskador eller andra sjukdomar, bland annat tidigare nämnda SLE.

Den drabbas uppmanas att sluta röka eller snusa och att inte bära ringar. Det finns även möjlighet att behandla med läkemedel mot kärlkram och betablockerare.

LÄS OCKSÅ: Varningen: Att arbeta övertid är dödsfarligt i längden

LÄS OCKSÅ: Basti, 1, fick leukemi – nu vill mamma Ellinor hjälpa andra

FOTO: Paul Bradbury/CAIA Images, Wikimedia Commons

SENASTE NYTT!