Det kan du göra om du om du plötsligt börjar tappa hår

De flesta kvinnor drabbas någon gång av håravfall.

Viktoriia Novokhatska, Siam Pukkato, Alamy Stock Photo

Har du stått i duschen och förfärat upptäckt att du har en stor hårtuss i handen? Ligger det kvar en massa strån på kudden efter att du sovit?
Nästan alla kvinnor drabbas någon gång i livet av håravfall – här får du tips om vad du kan göra.

Ett hälsosamt hårsvall – gärna tjock och fylligt, är mångas dröm och för många sinnebilden av kvinnlighet.

Men det är inte bara män som drabbas av håravfall. De flesta kvinnor drabbas någon gång i livet av problemet. För män är det vanligt att man tappar håret i vikar, hårfästet kryper uppåt från tinningarna. Kvinnor förlorar oftare håret mitt på huvudet.

Det kan bero på stress, hormoner och sjukdom. Många blir oroliga och mår dåligt. Precis som med hudsjukdomar medför håravfall inte sällan skamkänslor och dåligt psykiskt mående.

Läkarens råd till dig som tappar hår

Men går det att stoppa håravfall och kan håret växa tillbaka?

Enligt experten Lars Norlén, överläkare i dermatologi och docent vid hudkliniken på Karolinska institutet, som Expressen intervjuat, finns inte kvinnligt håravfall i medicinsk mening. Däremot kan man prata om kvinnligt hormonellt håravfall, enligt Norlén.

Fotograf Ulf Sirborn

Testosteron påverkar

Många kvinnor i klimakteriet tappar hår när nivåerna av östrogen sjunker. Då får testosteronet större påverkan på kroppen och det kan leda till hormonellt håravfall.

Sjukdomen PCOS innebär att kvinnan har många äggblåsor på äggstockarna samtidigt som man har höga nivåer av testosteron. Det gör det svårt att bli gravid och det kan även innebära att man tappar hår.

Autoimmuna hårsjukdomen Alopecia areata gör att håret försvinner fläckvis på huvudet. Ungefär två procent av svenskarna anses lida av den.

”Slutade aldrig tappa hår”

En svensk som drabbats av sjukdomen är journalisten och profilen Margret Atladottir. Hon har berättat om sin sjukdom på Instagram och Facebook för att sprida kunskap om sjukdomen och livet med peruk.

För hennes del började det 2012.

”För tre år sedan började jag tappa hår. Ganska vanligt, och ingen big deal, det växer ju ut igen liksom. Well i mitt fall slutade jag aldrig tappa hår och det växte aldrig ut igen. Inom några månader hade jag tappat prick allt hår på huvudet + ögonbrynen”, skrev hon i ett inlägg på Facebook 2015.

”Kan bero på tumör”

Även om det kan kännas som en fåfäng sak att oroa sig över är det viktigt att låta en läkare undersöka dig om du är drabbad av plötsligt håravfall. Speciellt om det kliar och hårbotten är irriterad.

– Det är alltid viktigt att låta en läkare ställa diagnos, så att man vet säkert vad håravfallet beror på. Det kan även bero på en tumör, så man ska inte låta det gå för lång tid, säger Lars Norlén.

Men oftast är det inte sjukdom som ligger bakom att håret blir tunnare. Den vanligast orsaken är stress. På läkarspråk kallas stressutlöst håravfall telogena.

– Alla typer av stress avbryter hårtillväxten. Ibland vet man själv inte orsaken, men i de fall det är känt beror stressrelaterade håravfall ofta på en kombination av medicinsk och psykisk stress.

Slit mindre på håret

Hur benägen man är att drabbas av håravfall beror mycket på ens gener och yttre faktorer, enligt Lars Norlén.

Hans tips är att försöka att slita så lite som möjligt på håret, även om det snarare handlar om att bevara hårkvalitet än förhindra själva håravfallet.

För att slita mindre kan man försöka undvika att tvätta håret alltför ofta och inte gnugga håret när man torkar det utan istället använda en microfiberduk eller hätta. Ett annat tips är att ha örngott av siden, det uppges slita mindre på stråna.

En kvinna får sitt hår och skalp undersökt av en läkare.

En kvinna får sitt hår och skalp undersökt av en läkare.

Viktoriia Novokhatska

Finns läkemedel

Det går att behandla tillståndet på medicinsk väg med läkemedlet Minoxidil som förhindrar att håret går in i vilofas. Läkemedlet hjälper både vid hormonellt och stressutlöst håravfall.

Vid stressutlöst håravfall brukar håret behöva tre till sex månader för att komma tillbaka.

– Vid hormonellt håravfall måste man fortsätta ta medicinen så länge man vill avbryta håravfallet, säger Lars Norlén. Med Minoxidil behåller man håret man har. Det är därför viktigt att börja medicinera tidigt, så att så lite hår som möjligt går förlorat.

LÄS OCKSÅ: Emma födde dottern Wilma – när hon låg i koma

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Det ökar risken för demens med över 90 procent

FOTO: Fotograf Ulf Sirborn / Karolinska Institutet, Viktoriia Novokhatska, Siam Pukkato, Alamy Stock Photo

SENASTE NYTT!