brott

Så firar Sveriges farligaste kvinnor jul i fängelset: ”Erbjuder mycket”

Carina ”Svarta änkan” Frödin, Hinseberg och Martina Kveldstad

FOTO: TT
Jul är en högtid att fira med nära och kära men hur går julfirandet till på fängelserna egentligen?
På kvinnofängelset Hinseberg sitter några av Sveriges farligaste kvinnor – vad äter de på julafton och kollar de på Kalle Anka?

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trailer: Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna
0:30

Efter reklamen: Trailer: Johanna Möller - Sveriges mest hatade kvinna

(0:30)

Slå på ljud

På kvinnofängelset Hinseberg nordöst om Örebro sitter några av Sveriges farligaste kvinnliga brottslingar. Några av dem är Carina ”Svarta änkan” Frödin, som har mördat två av sina män, Natalia Pshenkina dömd för mordet på sin exsambo i Gnesta 2005, Martina Kveldstad som mördade sin mamma och vän 2010 samt Jonna Henningsson, kallas "Ryttarinnan" i media som mördade en kärleksrival 2014.

Snart är det jul och för de flesta är det en högtid att fira med nära och kära. Men hur är julen för de som sitter i fängelse?

Carina ”Svarta änkan” Frödin sitter i en fåtölj under en intervju.

Carina ”Svarta änkan” Frödin är en av fångarna på Hinseberg.

TOMMY PEDERSEN/Expressen/TT

På Hinseberg som är Sveriges största kvinnofängelse försöker man skapa så mycket julstämning som möjligt för och tillsammans med fångarna, enligt Adrian Russo, ställföreträdande kriminalvårdschef på fängelset.

Fängelset julpyntas och de som vill kan ägna sig julpyssel. De som har ansvar för att klippa gräset på somrarna får inför jul uppgiften att sätta upp granar på fängelsegården och sätta ljus i dem, skriver Nyheter24.

Martina Kveldstad i rättssalen.

Dubbelmördaren Martina Kveldstad sitter också på Hinseberg.

ROGER VIKSTRÖM / XP / TT

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Julmaten i fängelset

När det gäller vilken julmat fångarna får beror det på vilken typ av avdelning de sitter på. På häktet och på mindre avdelningar får de intagna mat från anstaltens julkök. De får då en klassisk jultallrik på julafton.

Men på större avdelningar som planerar och lagar maten själva bestämmer de själva vad de äter på julafton och då kan det variera.

– Det kanske inte alltid ser ut som ett klassiskt julbord. Men att man lägger ner extra tid på julbaket, och ser till att man köpt in glögg och julmust.

Kalle Anka i fängelset?

Många svenskar samlas kring Kalle Anka klockan 15 på julafton och samma sak sker inne i fängelset. Vissa tittar dock på sitt rum medan andra kollar i de gemensamma utrymmena.

– Det brukar vara så att man samlas runt Kalle Anka även här inne, säger Russo.

Fängelset Hinseberg.

På fängelset Hinseberg firar de intagna jul nästan precis som vilken svensk som helst.

FREDRIK SANDBERG / TT

Kommer jultomten på besök?

Det har tidigare kommit en tomte till anstalten, men inte i år berättar Russo. Nu sköts Hinsebergs julfirande av fängelsets präster och pastorer som kan ha med en enklare gåva till fångarna. Det händer även att fångarna ger varandra julklappar berättar Russo.

Besök av familj och vänner?

Fängelseledningen har beslutat att inte ha några besök från nära och kära på fängelserna på aftnar, såsom julafton och nyårsafton.

– Vi erbjuder väldigt mycket och frikostigt med besök andra dagar. Men de här dagarna kan vara väldigt betungade för barn och även bemanningsmässigt, därför har vi fredat just aftnar, säger Russo.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN