Så blev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en sexsymbol

Volodymyr Zelenskyj och hustrun Olena Zelenska

Volodymyr Zelenskyj målas upp som en sexsymbol.
Och enligt flera experter finns det en förklaring att Ukrainas president nu kallas ”sexig som fan”.
– Det kan vara extremt förföriskt, säger psykologen Jaspreet Tehara till sajten Vice.
0:50

Efter reklamen: Alla i skyddsbunkern blir tysta när flickan börjar sjunga

(0:50)

Rysslands invasion av Ukraina har engagerat en hel värld. President Volodymyr Zelenskyjs känslosamma tal har mötts av stående ovationer och hans kamp för sitt folk har hyllats på sociala medier.

Fram tills presidentskapet arbetade han som skådespelare och ironiskt nog spelade han själv president i den satiriska tv-serien ”Servant of the People”, som handlar om hur en lärare blir president sedan ett videoklipp där han riktar kritik mot landets korruption blivit viralt.

Kanske är det med den bakgrunden som han nu lyckats engagera en hel värld, och på sociala medier målats upp som en sexsymbol.

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj spelade president i tv-serien ”Servant of the people”.

Youtube

”Blir gravid bara av att titta på honom”

”Han dansar, skådespelar, är president och kan slåss. Jag är en 41-år gammal heteroman och jag blir gravid bara av att titta på honom”, skriver en person på Twitter, enligt sajten Vice.

”Alla kvinnor har just nu åtminstone en liten crush på Volodymyr Zelenskyj och det finns absolut inget ni kan göra åt saken”, skrev författaren Emma Salisbury och förtydligade i ett annat inlägg att det handlade om hans mod att stanna kvar för att kriga med sitt folk.

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj talar till Ukraina och resten av världen efter Rysslands invasion.

UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT
Volodymyr Zelenskyjs hustru Olena stannar i Ukraina vid hans sida

Därför älskar Javier Ukrainas president

Andra har kallat honom ”sexig som bara fan” och ”det är sexigt med tuffhet. Zelensky är tuff”.

– Han känns som en normal kille som är lätt att förstå sig på. Jag trånar inte efter hjältar, men det är vackert att se hur alla ukrainare samlas runt honom. Jag har inte upplevt något liknande under min livstid, säger Zelensky-beundraren Javier Morillo till Vice.

Därför blir ledare sexsymboler

Det behöver nödvändigtvis inte vara Volodymyr Zelenkyjs unga ålder, eller robusta utstrålning, som gör att han i dag blir photoshoppad som en ukrainsk version av Captain America.

Politiker målas ofta upp som sexsymboler utifrån sina ledaregenskaper. Kanadas premiärminister Justin Trudeau fick bland annat epitetet ”sexigaste ledaren i världen” när han tillträdde 2015.

Kieran Andrieu, doktor i politisk ekonomi och biträdande lektor vid Birkbecks universitet, säger att ”krig eller konflikt och sex eller sexualisering” alltid haft en nära relation och att det går så långt bak i tiden som till antikens Grekland.

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

”Krigstider är en extremt kåt tid”

Psykologen Jaspreet Tehara håller med och tror det handlar om att man målar upp en bild av en person som sedan bekräftas av personens handlingar.

– Det kan vara extremt förföriskt, säger han.

Han tror också att hjärnan reagerar liknande vid krig och kärlek, att människan befinner sig i ett tillstånd av hot som gör att överlevnadsinstinkten kickar igång.

– Krigstider är en extremt kåt tid eftersom vi hanterar både död och förstörelse kontra liv och överlevnad.

Samtidigt finns det flera personer som tycker att kommentarerna är både smaklösa och respektlösa i en tid då tusentals dör och miljoner tvingas fly sitt hemland.

”Jag ber er att sluta behandla ett verkligt krig som om det vore ett tv-program med roliga karaktärer”, skriver en person på Twitter.

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj besöker en militärövning den 16 februari 2022.

Ukrainian Defense Ministry/UPI/Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Putin har gömt sin familj i lyxbunker i Sibirien

LÄS OCKSÅ: Så kan krisen i Ukraina påverka Sverige

Foto: Twitter, Instagram, Youtube, UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT, Ukrainian Defense Ministry/UPI/Shutterstock

SENASTE NYTT!