Ryska makthavarnas döttrar trotsar Putin – en efter en tar ställning

Putin. Maktelitens döttrar. Konflikt.

Allt fler döttrar ur den ryska makteliten tar ställning mot Putins krig.

Foto: INSTAGRAM, TT
Ryska maktelitens döttrar fortsätter att ta ställning mot Putins krig i Ukraina.
Nu har Boris Jeltsins 19-åriga barnbarn Maria tagit ställning mot kriget – och hon är inte ensam, skriver Expressen.
En ukrainsk man flyttar landmina med sina bara händer
0:30

Efter reklamen: En ukrainsk man flyttar landmina med sina bara händer

(0:30)

Slå på ljud


Tidigare har Hänt rapporterat om hur oligarken Roman Abramovitjs dotter Sofia, 26, har tagit ställning mot Putins korståg i Ukraina. Men Sofia är inte ensam. En efter en, dotter efter dotter i ryska makteliten tar nu ställning mot Putins krig.

”Den största och mest framgångsrika lögnen i Kremls propaganda är att de flesta ryssar ställer upp för Putin”, meddelade Sofia Abramovitj på Instagram när kriget utbröt.

Nu får hon av andra döttrar av makteliten.

Här är ett axplock:

Sofia Abramovitj, 26, har tagit ställning mot kriget – trots att pappa Roman har hamnat i klaveret och sanktionerats av både Storbritannien och EU.

Foto: INSTAGRAM

Boris barnbarn ger sig på Putin

Maria Yumasheva, 19, är ingen mindre en den förra presidenten Boris Jeltsins barnbarn. Hon föddes i London, 2002. Barnbarnets mamma var Tatyana Yumasheva, arbetade som Jeltsins stabschef, pappa var affärsmannen Valentin Yumashev. Pappa ingick i Jeltsins innersta krets.

På sin Instagram brukar Maria dela med sig av sitt lyxiga liv. Men dagen för Putins invasion, den 24 februari, så publicerade inte 19-åringen någon flamboyant selfie – utan en bild på Ukrainas blågula flagga. Under bilden skrev Maria ”Nej till krig”.

Sedan dess har inte Maria publicerat något på sitt konto.

Trots att pappa är Putins närmsta man – så skrämde det inte den 24-åriga Jelizaveta till att ta ställning mot kriget. Men hon plockade snabbt bort sitt inlägg … något som kanske har att göra med hur farsgubben ser på förrädare.

Foto: SKÄRMDUMP

Pappa säger att förrädare kommer ”försvinna”

En annan dotter ur den ryska makteliten är 24-åriga Jelizaveta Peskova. Hennes pappa är Dmitry Peskov, talesperson för Putin. Under kriget har han haft en gastande retorik om Ryssland ”framgångsrika specialoperation”.

Och förrädare till det ärorika icke-kriget? De kommer ”försvinna av sig själv”, ska Dmitry sagt enligt den ryska nyhetssajten Meduza.

Men han borde kanske ha talat med sin dotter först.

För hans dotter Jelizaveta Peskova, som till vardags bor i Frankrike, har tagit stark ställning mot kriget. När invasionen startade la hon upp en helt svart bild på sina sociala medier. Den enda texten som fanns var en hashtagg: ”#nejtillkrig”.

Men bilden fick inte vara uppe länge. 24-åringen plockade nämligen ner bilden. Den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj skrev efteråt på Twitter:

”Det verkar som att pappa skällde på henne”, skriver Kira Jarmysj.

Tv-profilen Ksenia Sobchak har 9 miljoner följare på instagram.

Foto: INSTAGRAM

Putins barndomsvän dog mystiskt

En till som tagit stark ställning mot Putin är Ksenia Sobchak, 40. Hon är dotter till den tidigare borgmästaren i Sankt Petersburg, Anatoly Sobchak. Pappan var både vän och mentor till Putin, innan han mystiskt dog för 20 år sedan. Putin och Sobchak var studiekamrater vid Leningrad State University.

Dottern Ksenia Sobchak är i dag en känd profil i Ryssland. Hon följs av miljoner på sin Instagram. Vid flera gånger har Ksenia tagit stark ställning mot kriget. Men har också lagt upp bilder tillsammans med tv-redaktören Marina Ovsyannikova. Hon skapade i förra veckan stor uppmärksamhet när hon kuppade en statlig sändning.

– Det enda jag hoppas är att det någonstans nära den ”röda knappen” kommer att finnas ännu en sådan okänd hjälte som inte kommer att uppfylla ordern att förstöra planeten, skrev Ksenia Sobchak, enligt Expressen.

LÄS OCKSÅ: Svenska experten: Putin drabbats av ”fillers fatigue syndrome”

LÄS OCKSÅ: Allt om Putins exfru Luydmila – lyxlivet utomlands

Foto: INSTAGRAM, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN