politik

Rishi Sunak är Storbritanniens nya premiärminister: ”Svår utmaning”

Rishi Sunak ny brittisk premiärminister.

FOTO: Victoria Jones/TT
Liz Truss avgick i torsdags.
Nu står det klart att Storbritanniens nya premiärminister blir den före detta finansministern Rishi Sunak, 42.
Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister
0:47

Efter reklamen: Liz Truss avgår som Storbritanniens premiärminister

(0:47)

Slå på ljud

Det var i torsdags som Elizabeth Truss, 47, valde att avgå som premiärminister samt som ledare för Konservativa partiet (även kallat Tory, anhängarna tories). Hon avgick efter enbart 45 dagar, vilket är den kortaste tid som någon suttit på posten.

– Givet situationen kan jag inte leverera på det mandatet som jag valdes på, och jag har därför pratat med kungen och meddelat att jag avgår, sa hon efter avskedet.

Truss avslutade med att informera om att hon skulle sitta kvar fram till att en ny premiärminister hade utsetts.

Under måndagen rapporterade Sky att det är klart att 42-åriga Rishi Sunak tar över som hennes efterträdare. Han har tidigare figurerat som finansminister under Boris Johnsons styre.

Den enda kvarvarande kandidaten

Sunaks konkurrent Penny Mordaunt, 49, meddelade under eftermiddagen att hon erkänner sig besegrad, vilket innebär att Rishi Sunak är den enda kvarstående kandidaten och därmed blir Storbritanniens nästa premiärminister. Han rapporteras få minst 200 nomineringar av det egna partiet. Man brukar behöva 100 för att ha en chans på ministerposten. Enligt uppgifter från Mordaunts kampanjteam ska hon ha fått 90 nomineringar.

Mordaunt ska enligt ett uttalande ha sagt att ”kollegorna vill ha klarhet i frågan i dag”.

Partiet har fattat det här beslutet i god tro och för landets bästa. Vi har valt vår nya premiärminister. Det är ett historiskt beslut och det bevisar, återigen, vilken mångfald och talang vi har inom partiet”, säger hon i ett uttalande.

Första brittisk-asiatiska premiärministern

Sunak föddes på engelska sydkusten, i Southampton, i en indisk-punjabisk familj. Han blir därmed Storbritanniens första premiärminister någonsin med asiatiska rötter.

Han gratuleras av den tidigare premiärministern David Cameron.

Stort grattis Rishi Sunak som blir den premiärminister som ska leda oss under dessa svåra tider. Jag förutspådde redan för ett decennium sen att det Konservativa Partiet skulle rösta fram vår första brittisk-indiska premiärminister och jag är väldigt stolt över att det blev så i dag. Jag önskar Rishi lycka till, han har mitt fulla stöd”, skriver han på Twitter.

Talet till nationen: ”En svår ekonomisk utmaning”

Under måndagseftermiddagen höll han ett tal till nationen där han bland annat sa att det är hans livs största privilegium att bli vald till premiärminister.

– Storbritannien är ett fantastiskt land men det råder ingen tvekan om att vi står inför en svår ekonomisk utmaning. Vi behöver nu stabilitet och enighet och jag kommer att göra det till min högsta prioritet att föra samman vårt parti och vårt land, sa han enligt Daily Mail.

FOTO: Victoria Jones/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN