Riksdagsledamot i Budapest – ska stödja HBTQ-aktivister i pridetåget

Exklusivt

”Jag blev så vansinnigt förbannad”, säger riksdagsledamoten när han hörde talas om att lagen hade trätt i kraft i Viktor Orbáns Ungern.

Foto: TT/INSTAGRAM

Tre moderater har åkt ner till Viktor Orbáns Ungern – för att visa sitt stöd till HBTQ-aktivister.
Landet har nyligen genomfört en kontroversiell lag gällande homosexualitet.
– Jag blev så vansinnigt förbannad på utvecklingen i Ungern, säger riksdagsledamoten John Weinerhall (M), som befinner sig i Budapest.

503 Service Unavailable

I Budapest Ungern hålls i dag pridefestival. Trots att många pridefestivaler världen över ställs in på grund av covid-19, kommer arrangörerna i Budapest hålla den.

Anledningen är att premiärminister Viktor Orbán fått igenom en kontroversiell lagstiftning gällande spridning av information om HBTQ. I praktiken förbjuder lagstiftningen alla skildringar av homosexualitet inför barn och ungdomar.

All slags reklam, olika tv-program och filmer som visar med homosexuella och transpersoner får inte visas på landets tv-kanaler förrän efter klockan 22. I skolan får inget undervisningsmaterial skildra HBTQ-personer. Till och med den amerikanska serien ”Vänner” har förbjudits.

Lagen som ordagrant förbjuder ”främjandet av homosexualitet till minderåriga” har fått 20 av 27 EU-länder att sparka bakut. Tillsammans har dessa 20 länder skrivit på ett hårt fördömande av anti-HBTQ-lagen. Vilket Svenska Dagbladet har rapporterat om.

Muf: Lagen jämför homosexualitet och pedofili

Andra som har reagerat på lagstiftningen är svenska moderater. Tre partirepresentater från både riksdag, ungdomsförbund och HBTQ-organisation har rest ner till Budapest för att vissa sitt stöd – samt sitt missnöje mot Viktor Orbán.

Internationell sekreterare i Muf, Pasi Huikuri.

– Lagen går emot EUs grundläggande rättigheter. Den attackerar en viss grupp, en viss minoritet, som i detta fall är HBTQ-personer. Om man kollar på vad lagen träffar, så jämför den homosexualitet med pedofili. Den förbjuder spridning av information av homosexualitet till ungdomar, säger Moderata ungdomsförbundets internationella sekreterare Pasi Huikuri, till Hänt.

– Det handlar om grundläggande värderingar. Det finns människor som inte vet om de gillar killar eller tjejer. Nu får inte de inte ens ta del av information. Det stigmatiserar självklart den här gruppen, fortsätter Pasi Huikur.

Riksdagsledamot för moderaterna, John Weinerhall.

Pasi Huikuri, som sitter i ungdomsförbundets styrelse, har inte rest till Budapest ensam. Utan rest dit tillsammans med en riksdagsledamot från moderaterna John Weinerhall, samt Edvin Alam som rest ner i egenskap av distriktsordförande för Öppna Moderater Uppsala län.

EN KÄMPE Dog efter sin 18-årsdag – hade kropp som 144-åring

På Twitter kritiserar Edvin Alam Viktor Orbán. Han menar att det är viktiga att vara på plats och stötta alla goda krafter i landet.

Riksdagsledamoten John Weinerhall var på semester i Portugal, när han fick höra att lagstiftningen trädde i kraft. En nyhet som gjorde honom rasande.

– Jag var samtidigt i Portugal när den nya lagen gick igenom. Jag hade ledigt, trodde jag. Men jag blev så vansinnigt förbannad på utvecklingen i Ungern. Inte enbart om utvecklingen som skett under lång tid, gällande rättsstaten som successivt har sönderfallit – utan också den här attacken mot en redan marginaliserad grupp, säger den moderata riksdagsledamoten John Weinerhall till Hänt.

”Stämningen från organisationerna är ganska dyster”

När Hänt når ledamoten befinner han sig redan i ett 30 grader varmt Budapest. Partirepresentanterna har rest ner på eget bevåg, men fått hyllningar av andra medlemmar i partiet.

Under lördagen ska de svenska politikerna gå i pridefestivalen, en av få som arrangeras i Europa i år. Innan dess har de varit på besök hos olika organisationer som arbetar med HBTQ-frågor.

– Stämningen från organisationerna vi har träffat är ganska dyster. 2017 kom det en lag som förbjöd utländsk finansiering, säger Mufs Pasi Huikur.

John Weinerhall som berättar att en sådan lagstiftning som Viktor Orbán fått igenom i Ungern skulle försvårat oerhört för honom som ung.

– Till och med föräldrar kan förbjudas ge litteratur som innehåller homosexualitet till sina barn. Jag vet ju själv hur det var, när jag var sökande. Att växa upp som 15-åring i en liten by med 50 invånare, var information väldigt viktig för mig, berättar ledamotenJohn Weinerhall för Hänt.

LÄS OCKSÅ: Polisen Nadim: Det blir bättre, men den där osynliga rasismen finns

LÄS OCKSÅ: Här slår de högerextrema till – stormar Prides kontor

Foto: MEGA, INSTAGRAM, GERGELY BESENYEI

SENASTE NYTT!