statsminister

Regeringens nya trygghetspaket: ”Besvärligt att vara kriminell”

Trygghetspaket presenteras av regeringen

FOTO: Fredrik Sandberg/TT
Under tisdagsmorgonen presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) och hans partiledarkollegor i regeringen ett nytt trygghetspaket för det svenska folket.
– Det ska vara besvärligt att vara kriminell i det Sverige vi styr, säger Jimmie Åkesson (SD) under presskonferensen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”
0:25

Efter reklamen: Partiledarnas miss: ”Jag gör som jag blir tillsagd”

(0:25)

Slå på ljud

Tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt SD-ledaren Jimmie Åkesson klev Sveriges statsminister Ulf Kristersson upp på podiet och mötte pressen under tisdagsmorgonen.

Han inledde sitt anförande genom att konstatera att regeringen arbetat hårt med att förbereda reformer inom ett av de områden som regeringspartierna engagerar sig i mest: kriminaliteten.

– I nio veckor har vi jobbat intensivt med att förbereda de reformer vi har lovat. Nu är det dags att gå från ord till handling, säger moderaten Kristersson under presskonferensen.

– Våldet drabbar många, men otryggheten drabbar fler. Skjutningarna kommer fortsätta så som det gör i dag till de som begår dessa är inlåsta. Det kan bli värre innan det blir bättre. Inget talar för att de kommer sluta frivilligt, fortsätter han.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Regeringspartiernas ledare samlades klockan 08.00 under tisdagen för att lägga fram sitt trygghetspaket för att bekämpa brottsligheten.

Regeringspartiernas ledare samlades klockan 08.00 under tisdagen för att lägga fram sitt trygghetspaket för att bekämpa brottsligheten.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Jimmie Åkesson pratade om visitationszoner

Sverigedemokraten Åkesson inledde sin del genom att säga att ”decennier av ansvarslös politik” nu tvingar regeringen att agera och att ett paradigmskifte är nödvändigt. Det ska helt enkelt bli knepigare för gängkriminella att utöva våld.

– Farliga människor och våldsverkare ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i Sverige, säger han.

Ett av de konkreta exempel som han berättar att partierna vill införa är visitationszoner där polisen ska ha rätt att använda tvångsmedel som kroppsvisitation utan konkreta brottsmisstankar. Utredaren Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket, ska lämna förslag om 12 månader på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige. Uppdraget ska redovisas 22 januari 2024.

– Sverige fortsätter slå rekord i antal skjutningar. Vi måste prioritera tryggheten framför allt annat, säger han.

Anonyma vittnen och kommunernas ansvar

När Kristdemokraternas Ebba Busch tog över stafettpinnen valde hon att prata om behovet av anonyma vittnen. Genom en utredning ska ett system för anonyma vittnen förberedas. Förslaget ska presenteras 22 oktober 2023.

– Vi ser en utbredd tystnadskultur, rädsla eller motvilja att själv vilja bli en del av rättsprocessen, säger hon.

KD:s Ebba Busch talade om vikten av att kunna använda anonyma vittnen.

KD:s Ebba Busch talade om vikten av att kunna använda anonyma vittnen.

Fredrik Sandberg/TT

Liberalernas Johan Pehrson tog tillfället i akt att prata om vikten av att ingripa tidigare mot yngre brottslingar. Regeringen vill sänka åldersgränsen från 15 till 12 år när det kommer till Socialtjänstens möjligheter att inleda insatser för att hjälpa barn ur kriminaliteten, utan vårdnadshavarnas samtycke.

– Det räcker inte med att vi går fram med nödvändiga åtgärder genom att med hårda tag se till att de som springer runt och skjuter ihjäl andra stoppas. Man måste också göra saker tidigare, säger han.

trygghetspaketet: Regeringens förslag

  • Visitationszoner. En utredning tillsätts där förslag ska lämnas på hur ett system med tids­begränsade och geografiskt avgränsade visitations­zoner kan införas i Sverige.

  • Anonyma vittnen. En utredning som ska lämna förslag på ett system med anonyma vittnen för att komma till rätta med tystnads­kulturen.

  • Sänkt åldersgräns för öppna insatser till barn. Kommunernas socialnämnd föreslås möjlighet att besluta om öppna insatser, kontaktperson eller en särskilt kvalificerad kontaktperson till barn som har fyllt 12 år även utan vårdnadshavarnas samtycke. I dag går gränsen vid 15 års ålder.

  • Kommunernas ansvar. Kommunernas ansvar föreslås regleras i en ny lag. Enligt förslaget ska kommunerna ta fram en lägesbild över brotts­ligheten i kommunen och utgå från den när man beslutar om åtgärdsplan. Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brotts­före­byggande arbetet.

Källa: Expressen

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN