Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Regeringens nya trygghetspaket: ”Besvärligt att vara kriminell”

FOTO: Fredrik Sandberg/TT
– Det ska vara besvärligt att vara kriminell i det Sverige vi styr, säger Jimmie Åkesson (SD) under presskonferensen.
Tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt SD-ledaren Jimmie Åkesson klev Sveriges statsminister Ulf Kristersson upp på podiet och mötte pressen under tisdagsmorgonen.
Han inledde sitt anförande genom att konstatera att regeringen arbetat hårt med att förbereda reformer inom ett av de områden som regeringspartierna engagerar sig i mest: kriminaliteten.

Tusentals drabbas av försenade post: ”Vi hinner i princip aldrig...”
– I nio veckor har vi jobbat intensivt med att förbereda de reformer vi har lovat. Nu är det dags att gå från ord till handling, säger moderaten Kristersson under presskonferensen.
– Våldet drabbar många, men otryggheten drabbar fler. Skjutningarna kommer fortsätta så som det gör i dag till de som begår dessa är inlåsta. Det kan bli värre innan det blir bättre. Inget talar för att de kommer sluta frivilligt, fortsätter han.

Regeringspartiernas ledare samlades klockan 08.00 under tisdagen för att lägga fram sitt trygghetspaket för att bekämpa brottsligheten.
FOTO: Fredrik Sandberg/TTJimmie Åkesson pratade om visitationszoner
Sverigedemokraten Åkesson inledde sin del genom att säga att ”decennier av ansvarslös politik” nu tvingar regeringen att agera och att ett paradigmskifte är nödvändigt. Det ska helt enkelt bli knepigare för gängkriminella att utöva våld.
– Farliga människor och våldsverkare ska få klart för sig att det kommer vara riktigt besvärligt att vara kriminell i Sverige, säger han.

Stor varning för blixthalka på flera håll i landet: ”Som nyspolad is”
Ett av de konkreta exempel som han berättar att partierna vill införa är visitationszoner där polisen ska ha rätt att använda tvångsmedel som kroppsvisitation utan konkreta brottsmisstankar. Utredaren Karin Erlingsson, rättschef på Tullverket, ska lämna förslag om 12 månader på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige. Uppdraget ska redovisas 22 januari 2024.
– Sverige fortsätter slå rekord i antal skjutningar. Vi måste prioritera tryggheten framför allt annat, säger han.
Anonyma vittnen och kommunernas ansvar
När Kristdemokraternas Ebba Busch tog över stafettpinnen valde hon att prata om behovet av anonyma vittnen. Genom en utredning ska ett system för anonyma vittnen förberedas. Förslaget ska presenteras 22 oktober 2023.
– Vi ser en utbredd tystnadskultur, rädsla eller motvilja att själv vilja bli en del av rättsprocessen, säger hon.

KD:s Ebba Busch talade om vikten av att kunna använda anonyma vittnen.
Fredrik Sandberg/TTLiberalernas Johan Pehrson tog tillfället i akt att prata om vikten av att ingripa tidigare mot yngre brottslingar. Regeringen vill sänka åldersgränsen från 15 till 12 år när det kommer till Socialtjänstens möjligheter att inleda insatser för att hjälpa barn ur kriminaliteten, utan vårdnadshavarnas samtycke.

Polischef utreds för mutbrott efter jaktresa med Leif GW Persson
– Det räcker inte med att vi går fram med nödvändiga åtgärder genom att med hårda tag se till att de som springer runt och skjuter ihjäl andra stoppas. Man måste också göra saker tidigare, säger han.
trygghetspaketet: Regeringens förslag
- Visitationszoner. En utredning tillsätts där förslag ska lämnas på hur ett system med tidsbegränsade och geografiskt avgränsade visitationszoner kan införas i Sverige.
- Anonyma vittnen. En utredning som ska lämna förslag på ett system med anonyma vittnen för att komma till rätta med tystnadskulturen.
- Sänkt åldersgräns för öppna insatser till barn. Kommunernas socialnämnd föreslås möjlighet att besluta om öppna insatser, kontaktperson eller en särskilt kvalificerad kontaktperson till barn som har fyllt 12 år även utan vårdnadshavarnas samtycke. I dag går gränsen vid 15 års ålder.
- Kommunernas ansvar. Kommunernas ansvar föreslås regleras i en ny lag. Enligt förslaget ska kommunerna ta fram en lägesbild över brottsligheten i kommunen och utgå från den när man beslutar om åtgärdsplan. Kommunerna ska också ta visst ansvar för samordningen av det lokala brottsförebyggande arbetet.
Källa: Expressen
FOTO: Fredrik Sandberg/TT