miljö

Regeringens besked – vill ha kärnkraftsreaktorer på flera platser

Regeringen vill bygga ut svenska kärnkraften – presenterar nytt förslag

FOTO: Marko Säävälä/TT
Regeringen vill bygga ut den svenska kärnkraften, men först måste de slopa vissa begränsningar i miljöbalken.
– Vi kommer gå till regeringen med förslag om att kunna bygga kärnkraft på fler ställen, säger Kristersson på en presskonferens.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Romina Pourmokhtari (L) – då kan ny kärnkraft byggas
0:31

Efter reklamen: Romina Pourmokhtari (L) – då kan ny kärnkraft byggas

(0:31)

Slå på ljud

Under onsdagsmorgonen höll statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) en presskonferens om utbyggnaden av den svenska kärnkraften.

De meddelade att de begränsningar som finns i miljöbalken, som försvårar utvecklingen av kärnkraften, ska slopas. Det handlar bland annat om bestämningarna om att det endast får finnas tio reaktorer i drift, samt den geografiska begränsningen som innebär att reaktorer bara får finnas på de tre platserna som det i dag redan finns kärnkraft; Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.

Ulf Kristersson bekräftar att regeringen vill arbeta för att utveckla den svenska kärnkraften.

Ulf Kristersson bekräftar att regeringen vill arbeta för att utveckla den svenska kärnkraften.

FOTO: Marko Säävälä/TT

– Ska vi kunna gå från ord till handling måste vi skapa förutsättningar för mycket större elproduktion. Regeringen kommer att öka förutsättningarna för att behålla, utveckla och bygga ut svensk kärnkraft, säger statsministern och fortsätter:

– Lagändringar görs för att möjliggöra ny kärnkraft, bland annat genom kortare tillståndsprocesser och administrativa snabbspår.

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Romina Pourmokhtari: ”Vill bygga där de gör mest nytta”

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari förtydligar vad det är regeringen kommer att göra, rent konkret.

– Det vi gör i dag är att vi skickar ut ett förslag på remiss för att ta bort begränsningen i miljöbalken som förhindrar att kärnkraft byggs på andra ställen än där det redan finns reaktorer, säger Romina Pourmokhtari och fortsätter:

Kristersson och Pourmokhtari presenterar ett förslag om ändrad kärnkraftslagstiftning.

Kristersson och Pourmokhtari presenterar ett förslag om ändrad kärnkraftslagstiftning.

FOTO: Marko Säävälä/TT

– I dag är det i praktiken två företag som kan bygga reaktorer på de platserna där det redan finns reaktorer. Det vill vi ändra på. Vi vill kunna bygga reaktorer där de gör mest nytta. Vi ser också att andra länder byggs små reaktorer, i stället för några få stora. Vi vill också ha en lagstiftning som gör det möjligt att bygga olika typer av reaktorer, och ha en lagstiftning som möjliggör att teknikutveckling kan tas tillvara.

Eftersom regeringspartierna gick till val på löftet att bygga ut den svenska kärnkraften har de varit väldigt benägna att sätta igång med frågan. Remisstiden löper ut om tre månader och regeringens förhoppning räknar med att en lagändring ska kunna träda i kraft i mars 2024.

FOTO: Marko Säävälä/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN