invasionen av ukraina

Putins närmaste män vill avsluta kriget – rädda att förlora allt

Vladimir Putins rådgivare i Kreml vill få honom att avsluta kriget i Ukraina.

FOTO: Shutterstock/TT, Reuters/TT
Vladimir Putins närmaste män i Kreml sägs vara angelägna om att presidenten ska avsluta kriget i Ukraina.
De uppges vara bekymrade över mängden ryska soldater som stupat, samt över flertalet strategiska förluster på slagfälten.
Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”
0:49

Efter reklamen: Vladimir Putin: ”Vi står vid en historisk gräns”

(0:49)

Slå på ljud

Rådgivarna i ryska maktcentrumet Kreml är högst villiga att diskutera med president Vladimir Putin, 70, huruvida landets trupper ska lämna Ukraina och därmed avsluta kriget.

Daily Star skriver att den senaste tidens nederlag har fått makthavarna att tveka på om det är värt att fortsätta strida och riskera att förlora ännu mer. Ett exempel är den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina. Ryska trupper tog över staden för ett par månader sedan, men för några veckor sedan tvingades de till reträtt. En stor triumf för Ukraina, helt klart. Stadens invånare firade glatt i helgen.

– Vårt folk. Vårt Cherson, uttryckte presidenten Volodymyr Zelenskyj, 44, på Telegram och beklagade sig även över ryska truppers brutalitet i staden:

– Utredare har redan dokumenterat över fyrahundra krigsbrott begångna av Ryssland. Man har funnit kroppar av både civila och soldater. I Cherson-regionen har den ryska armén visat stor brutalitet, liksom i övriga delar som de har invaderat. Vi kommer att söka upp varenda mördare och ställa dem alla inför rätta, fortsätter han.

Journalisten: ”Ser onekligen ljusare ut”

Daily Star skriver vidare att över 80 ryska nyckelsoldater med särskilt viktiga funktioner dödades i Cherson när ukrainska militärer bombade tre ryska högkvarter i staden.

Det har bidragit till att Putins rådgivare nu är av uppfattningen att landet kommer att förlora hela kriget och att det kostat för många människoliv och tagit för lång tid.

Ukrainska soldater firade frigörelsen från Ryssland med civilbefolkningen. Det var folkfest på dagen, men på kvällarna är det fortfarande utegångsförbud i Cherson.

Ukrainska soldater firade frigörelsen från Ryssland med civilbefolkningen. Det var folkfest på dagen, men på kvällarna är det fortfarande utegångsförbud i Cherson.

FOTO: Stringer/Reuters/TT

Utrikeskorrespondenten Liz Cookman, som frekvent syns i The Guardian, Washington Post och The Times, har följt kriget på plats sedan februari. Hon ska enligt Daily Star ha sagt följande:

– Båda nationerna, särskilt Ryssland, har signalerat att de är villiga att förhandla under särskilda förhållanden. Ukraina vet att om de förhandlar så kan de tvingas ge upp vissa territorier, vilket de såklart inte vill. För stunden finns det höga förhoppningar om att de faktiskt kan vinna kriget, säger hon och fortsätter:

– Det ser onekligen ljusare ut för Ukraina och att vintern är på väg är dessutom en moralhöjare. Ukrainska vintrar är väldigt tuffa, de är väldigt kalla – redan nu har det blivit kallt.

Drar ner på energiförbrukningen

Enligt Cookman har flera ukrainska städer schemalagda energistopp för att spara på värme och el.

– Flera bosättningar i öster och några i syd saknar gas och elektricitet, så att de nås av nyheterna att Ryssland kan ge upp är en glädjenyhet för hela landet, säger hon.

FOTO: Shutterstock/TT, Stringer/Reuters/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN