Putins okände dödsfiende avslöjar: Därför ville Trump lämna ut mig

23 jun, 2022 
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318Gustav Motte
Putins dödsfiende – Bill Browder.
Miljardären Bill Browder är Putins personliga fiende.
För Dagbladet berättar han om fiendskapen.
– Jag tror att Putin uppfattar det jag gör som extremt respektlöst. Och respektlöshet är vad Putin tolererar minst, säger han.
Annons
Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”
Ryska publiken skanderar ”F**K THE WAR!”

När sovjetunionen föll var den amerikanska miljardären och Bill Browder, 58, en av de största investerarna i det som skulle bli Ryssland. Genom sina investeringar med företaget Hermitage Capital byggde affärsmannen en förmögenhet. 1997 var hans fond den mest lönsamma i världen och värderades till fyra miljarder.

Men Bill Browder såg hur ryska skattepengar försvann allt mer i privata fickor hos oligarkerna. Något han ogillade starkt. Sen började det gå sämre för Bill Browder.

Affärsmannen Bill Browder, 58, byggde sin förmögenhet genom att investera i Ryssland efter unionens fall.

Tog strid mot Putin – innan alla andra

I en strid med oljebolaget Sidanco höll Bill Browder på att förlora en miljard kronor. Vid en emission skulle majoritetsägarna tredubbla antalet aktier – utan att den amerikanska affärsmannen skulle få köpa nya.

Annons

Bill Browder bestämde sig då för att för att ta striden mot oligarkerna.

– Det var inte idealistiskt motiverat, utan ekonomiskt. Företagen jag investerade i stals av oligarker. Ett företag som borde ha tjänat en miljard dollar, tjänade ingenting och allt gick ut genom bakdörren, säger Bill Browder till Dagbladet.

Sedan dess har Bill Browder stridit mot de ryska oligarkerna. Han har bland annat stämt oljejättarna Gazprom och Surgut Neftegaz. Företag som Bill Browder menade att den ryska presidenten Vladimir Putin, 69, ägde aktier i genom ett skuggsystem.

Bill Browder hamnade på Vladimir Putins, 69, svarta lista.

Hamnade på Putins svarta lista

Tillslut hamnade Bill Browder på Putins svarta lista. Han bedömdes som ett hot mot Rysslands säkerhet och får inte längre resa in i landet. Hans ryska företag fick påhälsning av polis och Bill Browders kollegor tvingades fly Ryssland.

Annons

När Bill Browder svartlistades var Donald Trump president över USA. Under ett toppmöte 2018 krävde Putin att Donald Trump skulle låta Ryssland förhöra Bill Browder. I gengäld skulle USA få förhöra tolv ryska underrättelseagenter.

I Ryssland anklagas Bill Browder för att ha smitit från skatten. En blyg skatteskuld på 1,4 miljarder skulle den amerikanska affärsmannen byggt upp i Ryssland, enligt Putin.

Enligt norska Dagbladet övervägde Trump erbjudandet från Putin. Tidningen beskriver att Trump ansåg att erbjudandet var ”otroligt”.

Trump övervägde att lämna ut Browder till Putin. Men då hade Bill Browder ett ess i rockärmen – han bytte nationalitet.

Jagas av presidenten – avslöjade Putins vänner

Men Bill Browder hade ett ess i rockärmen. Istället blev han en brittisk medborgare och avsade sitt amerikanska medborgarskap. På så vis blev han aldrig utelämnad till Putins långa fingrar.

Annons

Men andra kom i kläm. Som Bill Browders ryska advokat Sergei Magnitsky. På uppdrag av den den amerikanska affärsmannen avslöjade advokaten hur en grupp av ryska tjänstemän, poliser i samarbete med kriminella fyllt sina fickor med skattemedel. Hela 1,3 miljarder kronor hade försvunnit.

Men istället för utreda stölden så greps Sergei Magnitsky. Han skulle senare dö i ett ryskt fängelse. Enligt Bill Browder och flera människorättsaktivister ska advokaten utsatts för tortyr och nekats sjukvård. Enligt den ryska staten dog Sergei Magnitsky av en hjärtattack och förnekar alla anklagelser.

– Om han inte hade jobbat för mig hade han levt i dag. Självklart känner jag ett ansvar, säger Browder till Dagbladet.

Lever under dödshot – hyllas

I dag lever Bill Browder under ständigt dödshot från Putin. Men Browder har inte gett upp och gör allt för att skada Putin och hans oligarker. Genom att klämma åt deras plånböcker.

Annons

Trots att Bill Browder gjort en rejäl insats, så har många varit kritiska mot honom. Fram till den ryska invasionen av Ukraina, den 24 februari 2022.

– Nu, efter invasionen, kommer alla att lyssna på oss, säger Bill Browder till Dagbladet.

I dag lever Bill Browder under dödshot.

Foto: TT

Annons