invasionen av ukraina

Putins attackhund lever lyxliv – gömmer sig i miljardvillan

Ramzan Kadyrov och Valdimir Putin sida vid sida.

FOTO: Alexei Nikolsky/TT
Ramzan Kadyrov, 46, beskrivs som Putins egen ”attackhund”.
Han skryter om att kriga i Ukraina, men enligt uppgifter lämnar han inte lyxen i sitt hem i Tjetjeniens huvudstad.
Krigsherren, som också är Tjetjeniens president tros gömma sig i sin bostad som kostade 1,5 miljarder att bygga.
Hälsningen till Sverige på Ukrainska missilen
0:35

Efter reklamen: Hälsningen till Sverige på Ukrainska missilen

(0:35)

Slå på ljud

Ramzan Kadyrov, 46, är president i Tjetjenien sedan 2007. Han är också känd för att vara god vän med Rysslands Vladimir Putin.

Under kriget i Ukraina har han tagit en ny roll i Putins liv – nämligen som hans privata ”attackhund”. Enligt ukrainska medier lever han dock inte upp till titeln.

Nyligen postade han en video till ryska Telegram där han påstår sig vara mitt i den ukrainska krigszonen. Ukrainska underrättelsetjänsten menar dock att hans video är falsk och i själva verket spelats in i miljardvillan i Tjetjeniens huvudstad där han lever i lyx och flärd, skriver Expressen.

Även ryska Kreml har bekräftat att de inte har några uppgifter om att Kadyrov är på plats i Ukraina.

Palatset kostade 1,5 miljarder kronor

Ramzan Kadyrov är ingen som sparar in på sina utgifter trots kristider. Palatset i huvudstaden Groznyj är 260 000 kvadratmeter stort och uppges ha kostat 1,5 miljarder kronor att bygga. Två av hans tre fruar uppges också ha fått minst lika imponerande hus av maken att bo i med de tolv barnen.

Kadyrovs första fru Medni Kadyrova, 43, bor i ett palats inte långt ifrån maken. Hennes tomt är lika stor som två fotbollsplaner och rymmer både en pool och ett gästhus. Enligt den ryska sajten Proekt Media står frun som ägare till tre lägenehter i Moskva värderade till totalt 50 miljoner kronor.

När Kadyrov flyttade in i sitt hus 2018 skrev tidningen The Times att ryska Kreml öronmärkt sju miljoner kronor avsedda att täcka kostnaden för städerskor i hans hem.

Ramzan Kadyrov iklädd militäruniform och solglasögon.

Ramzan Kadyrov och Vladimir Putin är goda vänner sedan länge.

FOTO: TASS/TT

Spenderar en årslön på 40 miljoner kronor

Putins ”attackhund” uppges ha en årslön på 40 miljoner kronor som han gärna spenderar på lyxiga klädmärken som Prada. Ryska medier har tidigare rapporterat att i palatset i Tjetjenien finns 13 000 mattor.

I Förenade Arabemiraten tros han ha en bostad på en av de mest exklusiva områdena. En gång i månaden flyger han hit med sin privatjet. När han fått frågan om hur han har råd med sitt lyxliv svarar han så här:

– Allah ger. Jag vet inte. Pengarna kommer någonstans ifrån, säger den troende muslimen.

Vladimir Putin och Ramzan Kadyrov skakar hand.

Ramzan Kadyrov är muslim och uppges ha tre fruar och tolv barn. Han rapporteras uppmana till månggifte trots att det är förbjudet enligt rysk lag.

FOTO: HO/TT

Lojaliteten till Vladimir Putin

Ramzan Kadyrovs elitsoldater kallas för ”Kadyroviterna” och enligt uppgifter har ”attackhunden” erbjudit sina soldater 10 000-tals kronor i bonusar för att delta i kriget. Allt för att visa sin lojalitet till Putin.

”Kadyroviterna” påstås ligga bakom den brutala belägringen i hamnstaden Mauripol. De sägs även stå bakom attacken mot ett ukrainskt förlossningssjukhus.

Enligt uppgifter driver den tjetjenska presidenten en politisk kampanj för att avsluta fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina. Det är dock oklart hur engagerad Kadyrov faktiskt är i kriget som han påstår sig kriga i.

FOTO: Alexei Nikolsky/TT/TASS/TT/HO/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN