invasionen av ukraina

Putin rasar i nytt uttalande – anklagar Ukraina: ”Terrorattack”

Putin rasar i nytt uttalande – anklagar Ukraina: ”Terrorattack”

Foto: TT
Putin rasar efter gårdagens explosion.
– Att undergräva Krimbron är en terrorattack, säger Putin i ett uttalande enligt Dagbladet.
Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor
0:34

Efter reklamen: Putins hälsa kraftigt ifrågasatt – nya bilderna väcker frågor

(0:34)

Slå på ljud

President Vladimir Putin, 70, är rasande i ett nytt uttalande. Anledning? Att bron mellan Krimhalvön och Ryssland igår sprängdes i bitar, något Hänt har rapporterat om tidigare. I uttalandet säger Putin att attacken är ett terrorattack.

– Att undergräva Krimbron är en terrorattack som syftar till att förstöra Rysslands kritiska infrastruktur, säger Putin, enligt statligt kontrollerade NTV.

Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom. Chefen för Rysslands utredningskommitté, Aleksandr Bastrykin, hävdar på söndagskvällen att explosionen var förbereddes av ukrainska specialstyrkor, rapporterar Reuters.

Kryptiska uttalandet

Under lördagen rapporterade Ukrainska Pravda att den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU, ligger bakom. Ukraina har inte officiellt tagit på sig ansvaret.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, 44, gav däremot ett kryptiskt uttalande på sociala medier efter händelsen.

– I stora delar av vårt land var det soligt och runt 20 grader, säger Zelenskyj i ett videouttalande på lördagskvällen. Tyvärr var det molnigt och även varmt på Krim, säger presidenten i klippet.

Öppnad igen – trots stora risker

Bron mellan Ryssland och den annekterade Krimhalvön sprängdes tidigt under lördagsmorgonen. Bron invigdes 2018 och är 18 kilometer lång och binder ihop det ryska fastlandet med de ockuperade territorierna.

Under lördagskvällen ville Putin öppna bron igen. Trots att flertalet experter var tveksamma att bron skulle hålla efter explosionen, något Hänt också rapporterade om. Bron öppnade sedermera med begränsad trafik.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN