Putin mobiliserar – exakta antalet som tvingas ut i krig avslöjat

Vladimir Putin och demonstranter.

FOTO: TT
Rysslands president Vladimir Putin kommer att ta in ytterligare 300 000 ryska män i kriget mot Ukraina.
Källor menar dock att siffran är betydligt högre – det kan röra sig om en mobilisering av upp till en miljon värnpliktiga, skriver Aftonbladet.
En ukrainsk man flyttar landmina med sina bara händer
0:30

Efter reklamen: En ukrainsk man flyttar landmina med sina bara händer

(0:30)

Slå på ljud

I början av förra veckan gav Rysslands president Vladimir Putin, 69, ett tv-sänt tal med anledning av Ukrainas framgångar i kriget. I talet framgick att man behöver vidta fler åtgärder om Ryssland ska ha en chans att vinna kriget. Putins problem på krigsfronten ska lösas med hjälp av en ”partiell mobilisering”, vilket fastställts i en lagtext med flera punkter där en av punkterna är hemligstämplad.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu berättade att 300 000 värnpliktiga ryssar ska mobiliseras – men siffran är betydligt högre visar sekretessbelagt innehåll som läckt från den hemligstämplade punkten i rättsakten. Enligt tidningen Novaya Gazeta Europa rör det sig om uppemot en miljon värnpliktiga som nu tvingas ut i krig.

Den hemligstämplade punkten

I den lagtext som tagits fram i samband med Putins order om partiell mobilisering framgår inte exakt hur många värnpliktiga ryssar som kommer behöva ta plats i kriget. Men nu avslöjar tidningen Novaya Gazeta Europa att det är i den hemligstämplade punkten, punkt 7 i lagtexten, som den exakta siffran över blivande soldater framgår. Detta enligt en källa i presidentadministrationen som tidningen pratat med.

Demonstrationer i Ryssland.

På flera platser i Ryssland har människor demonstrerat mot mobiliseringen.

FOTO: TT/Copyright 2022 The Associated Press.

Enligt källan har det ryska försvarsministeriet möjligheten att mobilisera upp till en miljon ryska män. Under torsdagen kommenterade Kremls talesperson Dmitrij Peskov uppgifterna. Han dementerade dessa och menar att det är en lögn.

Inkallelseordrar delas ut till ryssar utan erfarenhet

Den ryska presidenten klargjorde i sitt tal att det ”framför allt gäller de som har genomgått militärtjänstgöring och som har speciella militära kunskaper och erfarenheter”. Det har dock inkommit flera rapporter om att detta är falskt och att ryska män utan militär erfarenhet mottagit inkallelseordrar. Enligt Telegram-kanalen Agentstvo har inkallelseordrar delats ut på bland annat fabriker, på universitet och till demonstranter som gripits, skriver Aftonbladet.

Efter Putins order om partiell mobilisering har kaos utbrutit i Ryssland med demonstrationer på flera platser. Flygbiljetter ut ur landet har nästintill sålt slut och ryska män har hotat med att bryta sina egna armar och ben för att slippa gå ut i krig. Sökorden ”Hur lämnar man Ryssland?” har toppat på Google.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN