vladimir putin

Putin listar Rysslands bästa vänner – och det största hotet

Vladimir Putin.

FOTO: TT
Rysslands president Vladimir Putin har listat landets sex bästa vänner i en ny utrikespolitisk doktrin.
I det nya ramverket avslöjas även vilket land Putin anser vara Rysslands största hot, uppger Financial Times.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vladimir Putin: ”Vill avsluta detta krig”
0:42

Efter reklamen: Vladimir Putin: ”Vill avsluta detta krig”

(0:42)

Slå på ljud

Under en videokonferens på fredagen presenterade Vladimir Putin, 70, en ny och uppdaterad version av landets utrikespolitiska doktrin. I samtalet deltog Rysslands nationella säkerhetsråd och det framgick att Putin skrivit under den nya doktrinen som ett steg mot ”moderna geopolitiska realiteter”, enligt Kremls hemsida.

I en översättning av dokumentet som CNN tagit del av framgår att Ryssland har ett stort hot – som inte bara hotar Ryssland utan hela världen. Men det framgår också att Putin har sex favoritländer som han anser vara Rysslands bästa vänner.

USA största hotet mot Ryssland

Inte helt oväntat visar det 42 sidor långa dokumentet på att USA är Ryssland (och världens) största hot, enligt Kreml. Under videokonferensen på fredagen fastställde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att Ryssland står inför ”ett existentiellt hot från ovänliga länder”.

Joe Biden.

I den ryska utrikespolitiska doktrinen framgår att USA är Rysslands största hot.

FOTO: MPNC/TT

Enligt översättningen av den nya utrikespolitiska doktrinen beskrivs USA som ett hot mot utvecklingen för hela mänskligheten. Det är en stor skillnad från den tidigare doktrin som Putin signerade 2016 där det stod att Ryssland ville bygga ”fungerande relationer med USA”, rapporterar Financial Times.

”Moskva betraktar Washingtons vägval som den största källan till risk för sin egen och internationell säkerhet, för fred och för en rättvis utveckling för hela mänskligheten”, står det i den nya doktrinen.

Här är Rysslands bästa vänner

Ryssland har dock inte bara fiender utan i dokumentet framgår även vilka länder som är Putins bästa polare. Kina och Indien framställs som Rysslands absolut viktigaste vänner, medan Iran, Turkiet, Saudiarabien och Egypten beskrivs som viktiga allierade.

– Precis som Stalin ser Putin världen som uppdelad i intressesfärer där stora länder tävlar om att få fler allierade, förklarar Andrej Kolesnikov, expert vid den Washington-baserade tankesmedjan Carnegie Endowment.

– Hans idé om vänskap är att ju fler allierade du har, desto mäktigare är du, säger han till Financial Times.

Vladimir Putin och Xi Jinping.

I mars besökte Kinas president Xi Jinping Ryssland.

FOTO: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/TT

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN