Programledaren struntar i SVT:s policy – vädjar till följarna

Situationen i Afghanistan är kritisk för barn och särskilt flickor. Nu vädjar SVT-programledaren Carina Bergfeldt till sina följare.

Staffan Löwstedt/SvD/TT, PRIVAT
Nyhetsbilderna från Afghanistan visar flyende familjer, skadade barn och desperata försök att lämna landet.
Nu vädjar SVT-profilen Carina Bergfeldt till sina följare att bidra:
”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här”, skriver hon.

I fyra år var Carina Bergfeldt SVT:s uppskattade korrespondent i USA. Via sina sociala medier kunde tittarna få en inblick i Carina Bergfeldts liv som reporter. De togs med till Vita huset, väljarmöten och presidentkampanjer men fick också ta del av Carina Bergfledts eget liv, utanför nyhetsvärlden. Kärlekssagan med Jesper Zølck, sonen Hamilton och hur Carina upptäckte att hon hade en okänd bror.

I dag har hon 171 000 följare på Instagram, har flyttat tillbaka till Stockholm och leder en talkshow på SVT.

Carina Bergfeldt intervjuar musikern Kalle Moraeus.

Carina Bergfeldt intervjuar musikern Kalle Moraeus.

Pernilla Thelaus PETH

Talibanerna har tagit över makten

Men hennes intresse för världshändelser har inte sinat.

De senaste dagarna har nyhetsmedierna fyllts av fruktansvärda bilder från det krigsdrabbade Afghanistan där talibanerna efter månader av strider nu intagit huvudstaden Kabul och presidenten.

Tv-bilderna visar hur desperata människor klamrar sig fast på ett flygplan. När planet sedan lyfter ser man hur människor faller mot en säker död.

Många bedömare oroas över hur barnen och framförallt flickornas liv kommer bli under talibanstyret. Talibanerna har strikta regler för kvinnor och män och redan nu har flickors skolgång kraftigt begränsat i områden där talibanerna tagit makten.

KRIG Så tog talibanerna makten över Afghanistan

Vädjar till följarna

Även Carina Bergfeldt har publicerat bilder från Afghanistan där hon genomförde en reportageresa för några år sedan.

”Kanske är det för att det handlar om barn, men jag kämpar emotionellt mer än vanligt med nyheten om att talibanerna tagit kontroll över Kabul.”

Nu vädjar hon till sina följare att bidra till organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter i i landet. Speciellt barnens situation oroar.

”Barn som går i skolan representerar ett hopp – kanske det starkaste hoppet som finns – för att det en dag ska se annorlunda ut i det där karga, vackra landet jag besökt och blivit så berörd av. Just därför utgör samma barn ett hot mot bakåtsträvare. Mot extremister. Mot talibaner.”

Fotona är tagna under en resa i landet där Bergfeldt besökte organisationen Svenska Afghanistankommittén skolor.

”Jag har träffat barnen de hjälper. Jag vet att pengarna går fram. Och gudarna ska veta att pengarna behövs. Nu kanske mer än någonsin”, skriver hon i inlägget.

Carina Bergfeldt befann sig på en reportageresa i Afghanistan för åtta år sedan när hon arbetade på Aftonbladet.

För åtta år sedan var Carina Bergfeldt ute på en reportageresa i Afghanistan då hon arbetade på Aftonbladet.

PRIVAT

”Vet inte om jag får göra så här”

Samtidigt vet hon att uppmaningen kan vara kontroversiell eftersom hon jobbar inom Public service. För SVT, Sveriges radio och Utbildningsradion finns ett strikt regelverk mot vad som kallas otillbörligt gynnande.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti.”

Senare publicerade Bergfeldt ett inlägg där hon berättar att hennes insamling till Svenska Afghanistankommittén dragit in över 831 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Tio gånger fler smittofall än vad myndigheterna har räknat med

LÄS OCKSÅ: Linnéa Claeson anklagas för att göra reklam för vodka: ”Inte betalt”

FOTO: Pernilla Thelaus/SVT/TT, Staffan Löwstedt/SvD/TT, PRIVAT

SENASTE NYTT!