Professorns vädjan: Låt bli att PCR-testa dig – WHO varnar

Om du har milda symtom – så ska du undvika att PCR-testa dig säger professorn.

Foto: TT
Trycket på vården är stort och nu varnar WHO för att pandemin är ”långt från att vara över”.
Om du har milda symtom, inte arbetar inom vården eller är i riskgrupp – så ska du inte PCR-testa dig, menar professorn Tomas Bergström.
0:27

Efter reklamen: Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"

(0:27)

Professorn och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Tomas Bergström manar nu till lung – och att inte PCR-testa dig om du har milda covid-19 symtom.

Till P4 Göteborg säger professorn att trycket på provtagningen är stort – och om du inte befinner dig i en riskgrupp, eller arbetar inom vården kan man vänta.

Tomas Bergström, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Foto: Thomas Johansson/TT

”Behålla utrymmet för provtagning för de svårt sjuka”

– Min poäng här är ju att man ska behålla utrymmet för provtagning för de svårt sjuka, våra äldre och äldreboenden och de som arbetar med det, säger han till radiostationen.

Sverige har haft rekordhög smittspridning sedan årskiftet. Det har i sin tur skapat ett väldigt hårt tryck på vården som analyserar provtagningar – samtidigt som få personer runt omkring i Sverige har blivit svårt sjuka.

Storstaden i skräck efter upptäckten – måste avliva tusentals djur

Nu vill många se begränsningar på PCR-testerna – för att de ska gå till behövande först. En av dessa är professorn Tomas Bergström vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg som anser att testerna först bör gå till personer i riskgrupp, eller som arbetar i vården.

– De som är friska och har lätta symtom och som inte så att säga utsätter riskgrupper för smitta, de kan ta det lite lugnt med PCR-testandet ett par veckor och övergå till antigentest, säger professorn till P4 Göteborg.

– Det kommer att fungera nästan lika bra. Vi har fullt med virusinfektioner som kan vara farliga som influensa och RS-virus och annat och det blir ju en undanträngningseffekt om det här fortgår, fortsätter Tomas Bergström.

”Den här allmänna spridningen i samhället, där kan man lugna sig lite med PCR-prover för tillfället”, säger professorn till P4 Göteborg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Professorn: ”Lugna sig lite”

Tomas Bergström menar att allmänheten istället ska ”lugna sig lite”.

– Den här allmänna spridningen i samhället, där kan man lugna sig lite med PCR-prover för tillfället, säger han till P4.

Pappa Kim, 41, drabbad av obotliga sjukdomen – kan dö närsomhelst

En annan röst som ger professor Tomas Bergström medhåll är Johan Styrud. Han är ordförande vid Stockholms läkarförening.

– Är du förkyld så är du sjuk i omikron, utgå från det, säger han till Ekot. Han säger även i intervjun att PCR-testerna bör gå dit där de är mest behövda.

WHO: ”Inte i närheten av att vara över”

Trots att den senaste covid-varianten verkar ge relativt milda symtom – så är pandemin långt från att vara över. Det meddelar Världshälsoorganisationen, WHO.

– Inte i närheten av att vara över, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, enligt BBC. Han pekar på att flera europeiska länder har rapporterat nya smittorekord.

Läkarens varning – gravida föder för tidigt efter att de blivit svårt sjuka

WHO-chefen är orolig för att de milda symtomen som omikronvarianten uppvisat kan leda till att människor inte längre anser att coronavirusets hot mot folkhälsan.

– Det råder inga tvivel om att omikron orsakar sjukhusinläggningar och dödsfall, och även mindre allvarliga fall leder till ett högt tryck på vården, säger WHO-chefen, som samtidigt varnar för att nya varianter av coronaviruset sannolikt kommer att dyka upp efter omikron.

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: POOL New

LÄS OCKSÅ: Smittan sprids bland politikerna – Magdalena Andersson har covid

LÄS OCKSÅ: Amari, 8, blev dålig i skolan – dog i sin pappas famn

Foto: Thomas Johansson/TT, Johan Nilsson/TT, POOL News

SENASTE NYTT!