Priset på jordgubbar skenar – flera kan bli utan på midsommar

Jordgubbar och midsommarmat

Jordgubbsskörden är sämre än någonsin.
Nu kan flera bli utan det populära bäret på midsommar.
0:30

Efter reklamen: Kungens miss "Glad midsommar"

(0:30)

Slå på ljud

Midsommar är en högtid som står högt i kurs för många svenskar. Familjer samlas och dansar in sommaren under stången. Några kör Små grodorna, andra kanske sitter kvar vid middagsbordet och jämför sill.

Maten är en viktig del av firandet. Sill, potatis, västerbottenpaj och jordgubbar är för många något heligt och centralt i det traditionsenliga midsommarfirandet. Därför är det många som ser till att traska till affären och rusta upp inför det stora kalaset.

Midsommarmat

Maten är en viktig del av midsommarfirandet.

Ann-Sofi Rosenkvist

Jordgubbspriset skenar: ”Alla ringer alla”

Dessvärre kan det bli svårt att få tag på jordgubbar till midsommar. På grund av väderförhållanden har skörden inte varit lika god som tidigare och grossister har behövt köpa in jordgubbar från andra länder.

Dessutom så har priset legat på 100 kronor litern de senaste dagarna. Bristen på bäret gör att priserna riskerar att dra iväg, vilket kan innebära att många väljer bort jordgubben på midsommarbordet.

– Alla ringer alla och försöker hitta någon pall här och någon pall där. Men alla är i samma båt så jag rekommenderar att köpa i tid till midsommar, säger Robin Harlén, platschef på Trädgårdshallen i Örebro, till SVT.

Jordgubbar

Priset på jordgubbar skenar och flera kan bli utan det populära bäret på midsommar.

Laura Leyshon/Bildhuset/TT

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Beslutet för att lösa jordgubbspaniken

Bristen på svenska jordgubbar har fått folk att rusa till affären. Det är oklart hur man ska hinna få tag i det populära bäret, nu när efterfrågan ökat inför det stora firandet.

– Det undrar vi med. Vi gör vad vi kan, och vi klarar de flesta av våra åtaganden. Vi har fått köpa till belgiska jordgubbar eftersom vi tycker att det är bättre att alla får än att någon står utan, säger Robin Harlén.

Midsommarstång

Midsommarstång.

Ulf Palm/TT

Foto: Ann-Sofi Rosenkvist, Laura Leyshon/Bildhuset/TT, Ulf Palm/TT

SENASTE NYTT!