Prinsessan Hayas stora skräck – rädd att barnen ska kidnappas

Prinsessan Haya och Al Jalila

Prinsessan Haya och barnen Al Jalila och Zayed flydde från Dubai i maj 2018.
Nu fruktar Haya för sitt liv och är rädd att ex-maken och emiren Muhammad bin Rashid Al Maktum ska kidnappa barnen.
– Det tar bara en kort stund att rycka ett barn från en trädgård, säger Sir Andrew McFarlane, chefsdomare i högsta domstolens avdelning för familjerätt.

Prinsessan Haya av Jordanien, 47, tidigare hustru till Dubais emir Muhammad bin Rashid Al Maktum, flydde landet i maj 2018. Tillsammans med sina två barn, Al Jalila, 13, och Zayed, 9, ville hon komma så långt bort från makens kontroll hon bara kunde.

Familjen sökte asyl i Storbritannien och prinsessan Haya ansökte om skilsmässa. I skilsmässoansökan uppgav hon att var livrädd för maken.

Vårdnadstvisten pågår varje dag i brittisk domstol, enligt The Guardian, och man har kunnat avslöja en omfattande spionskandal, där bland annat prinsessan Hayas, skilsmässoadvokatens och hennes medarbetares telefoner hackats av tjänare eller agenter till Muhammad bin Rashid Al Maktum.

Prinsessan Haya

Prinsessan Haya är rädd att ex-maken och emiren Muhammad bin Rashid Al Aktum ska komma efter henne och barnen.

Aaron Chown

Tidigare kidnappat två av sina döttrar

Hackningen ska ha skett med hjälp av teknik från det israeliska företaget NSO Group, som ligger bakom tidigare spionskandaler.

Prinsessan Haya uppges nu vara orolig att Muhammad bin Rashid Al Maktum ska kidnappa deras barn från hemmet i England och ta med sig dem i en helikopter, enligt en domare. Det rapporter Daily Mail.

Shamsa, Muhammad bin Rashid Al Maktums barn från ett annat förhållande, kidnappades 2000 efter att hon flydde från familjens bostad i brittiska Cambridge och flögs sedan iväg med en helikopter till Dubai.

Shamsas syster Latifa försökte fly från Dubai 2018 i en yacht. Även hon kidnappades och fick åka tillbaka.

Muhamamd bin Rashid Aktum, Al Jalila och prinsessan Haya

Muhamamd bin Rashid Aktum, Al Jalila och prinsessan Haya

REX

Domaren: ”Tar bara en kort stund att rycka ett barn”

Sir Andrew McFarlane, chefsdomare i högsta domstolens avdelning för familjerätt, har slagit fast att prinsessan Haya har all anledning att frukta för sitt liv och oron att barnen ska tas ifrån henne.

– Det tar bara en kort stund att rycka ett barn från en trädgård eller en landsväg och enligt min mening är det nödvändigt att förhindra att fadern, eller de som agerar å hans vägnar, från att komma nära moderns egendom, säger Sir Andrew McFarlane.

Med tanke på de andra kidnappningarna anser domaren att det är ”berättigat” att inte godkänna Muhammad bin Rashid Al Maktums köp av en egendom i närheten av prinsessan Hayas boende, då det utgör ett ”mycket stort hot mot hennes säkerhet.

Tim Otty, en av prinsessan Hayas juridiska rådgivare, säger att barnen är i stor fara.

– Med stor fara menar jag samma öde som mötte Shamsa och Latifa, säger Tim Otty till Daily Mail.

Prinsessan Haya och Al Jalila

Prinsessan Haya och dottern Al Jalila.

REX

LÄS OCKSÅ: Elaka rykten om prins Harry – påstås vara son till Dianas älskare

LÄS OCKSÅ: Netflix-seriens oväntade problem: ”Visat sig otroligt svårt”

Foto: Aaron Chown / Pa Photos, Rex

SENASTE NYTT!