Presidenten kissar på sig – sex journalister gripna efter ”spridning”

Salva Kiir kissar på sig under offentlig ceremoni och till höger syns han i hatt och solglasögon.

FOTO: TT/Youtube
Sydsudans president Salva Kiir, 71, har fångats på en minst sagt pinsam video som har fått stor spridning.
Han syns kissa på sig offentligt i videon – och nu har sex journalister som anklagas för att ha spridit videon gripits.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hunden Tokyo kissar själv på toaletten
0:20

Efter reklamen: Hunden Tokyo kissar själv på toaletten

(0:20)

Slå på ljud

Att det kan vara svårt att tätt när man kommer upp i åldern är vida känt. Urinkontinens drabbar många äldre och verkar nu även ha drabbat Sydsudans 71-årige president Salva Kiir.

I en video från en invigningen av en väg i landet syns Kiir stå med handen på hjärtat och en käpp i den andra handen, iförd en stor hatt, munskydd och solglasögon. I bakgrunden hörs en musikkår spela landets nationalsång med blåsinstrument och trummor.

Plötligt syns det rinna längs med Kiirs ben och ner i en pöl på marken under honom. Först verkar han inte märka vad som händer men sedan tittar han ner och rycker till. Filmaren panorerar då bort kameran.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Videon har fått stor spridning och olika reaktioner rapporterar Sahara Reporters. En del har anklagat kamerapersonalen för att göra ett dåligt jobb genom att ”förnedra presidenten”. Andra tycker att det var bra att det framkom att presidenten är ”medicinskt olämplig att leda landet”.

Nu har sex journalister på landets statliga tv-bolag SSBC gripits anklagade för att ha spridit videon.

Kräver frigivning omedelbart: ”Godtyckligt”

Gripandena har skapat stora protester och organisationen Committee to Protect Journalists, CPJ, kräver i ett uttalande att journalisterna ska friges omedelbart.

"Myndigheternas arresteringar av sex anställda vid South Sudan Broadcasting Corporation matchar ett mönster av säkerhetspersonal som tillgriper godtyckligt frihetsberövande närhelst tjänstemän anser att täckningen är ogynnsam. Myndigheterna bör villkorslöst släppa dessa sex SSBC-anställda och se till att de kan arbeta utan ytterligare hot eller risk för arrestering, säger ", säger Muthoki Mumo, CPJ:s representant för Afrika söder om Sahara.

Presidenten dödshotade journalister i uttalande

Det är inte första gången som journalister utsätts i Sydsudan. Salva Kiir, som har kallats för diktator, dödshotade officiellt journalister som ”jobbar mot landet” i ett uttalande 2015.

– Pressfriheten betyder inte att du arbetar mot ditt land. Och om någon av dem inte vet att detta land har dödat människor, kommer vi att visa det en dag för dem, sa han på en presskonferens och tre dagar senare hittades en politisk reporter död. Även tidigare har journalister dödats i Sydsudan.

FOTO: TT/Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN