Polisen: ”Vi har stoppat minst fem mord”

En mamma håller om sitt barn med en stor polisavspärrning framför och flera polisbilar.

FOTO: LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet
Södertäljepolisen har lyckats avvärja minst fem mord sedan i höstas, säger spaningsledaren till P4 Stockholm.
Mycket tyder på att det handlar om totalt uppemot tolv händelser.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Annie Lööf (C) om misstänkta mordförsöket
0:46

Efter reklamen: Annie Lööf (C) om misstänkta mordförsöket

(0:46)

Slå på ljud

I slutet av september i fjol dök en skottskadad man upp på akuten i Södertälje, kort efter att polisen larmats om skottlossning i stadsdelen Saltskog. Polisen upptäckte skotthål i flera bilar och i glasrutor till en lokal där barn hade disco.

Under veckorna som följde, de som senare skulle kallas stadens svarta veckor, sköts det ytterligare fyra gånger i Södertälje. Tre personer skottskadades och två sköts ihjäl.

Polisen: ”Vet att vi förhindrat mord”

Sedan dess har polisen förhindrat åtminstone fem mord, bland annat genom att ha mycket poliser ute på gatorna och genom riktat spaningsarbete. Det säger spaningsledaren Rickard Holtz till P4 Stockholm.

– Det är i alla fall en fem, sex konstaterade händelser där vi vet att vi har förhindrat mord. Men det rör sig nog om ett dussintal där vi har ganska tydliga indikationer på att så har varit fallet, säger han till radion.

Mycket av arbetet handlar om att kartlägga och analysera den kriminella miljön, för att sedan sätta in spaningsinsatser mot de individer som polisen kallar för våldsdrivande. Flera av dem är kända av polisen sedan flera år, men polisen upptäcker också nya, unga potentiella skyttar som de håller koll på tillsammans med socialtjänsten.

Så startade våldspiralen

Även i övriga Stockholmsregionen rör sig personer i unga tonåren i kriminella miljöer. I våldsvågen som svept över huvudstadsregionen, med dödsskjutningar och sprängningar, är många av både offren och gärningsmännen under 18 år.

Våldsspiralen inleddes på juldagen när en känd gängkriminell man sköts till döds i Rinkeby. Sedan dess har ett trettiotal våldsbrott inträffat, i vad som enligt polisen har sin grund i tre parallella gängkonflikter. Flera av de gripna under den här perioden är under 15 år.

FOTO: LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet

FRÅN FÖRSTASIDAN