Polisen nedringda om ufon – förklaringen bakom mystiska ljusen

Eric Stempels, forskare och Venus och Jupiter på natthimlen.

FOTO: SVT/TT

Två ljuspunkter syns nära varandra på himlen på onsdagskvällen.
Polisen har blivit nedringda från oroliga svenskar om de mystiska ljusen – och har nu lagt ut en förklaring på sin hemsida.
– Det är lite speciellt att vi får se det, säger forskaren Eric Stempels.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Amerikanska flottan fångade UFO på film – se mystiska klippet
1:06

Efter reklamen: Amerikanska flottan fångade UFO på film – se mystiska klippet

(1:06)

Slå på ljud

Ufon eller kanske ”spionballonger” från Kina? På onsdagskvällen syns två ljuspunkter nära varandra på natthimlen på flera håll i Sverige. Polisen har blivit närmast nedringda av oroliga svenskar som undrar vad de mystiska ljusen är för något.

– En del säger att det är en helikopter med två lampor, andra rapporterar ballonger och andra drönare. Några talar om ufon. Många har varit oroliga, säger Mikael Saveman vid polisen i region Nord till Dagens Nyheter.

Vad är det för ljusprickar på himlen?

De två ljuspunkterna har dock en helt naturlig – och ofarlig förklaring. Efter bombarderingen av polisens telefonväxel har polisen nu publicerat en förklaring på sin hemsida.

Eric Stempels, forskare vid avdelningen för astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet.

Eric Stempels, forskare vid avdelningen för astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet.

FOTO: SVT

”Venus i konjunktion med Jupiter på kvällshimlen. Venus är strålande aftonstjärna medan Jupiter tar farväl och lämnar kvällsscenen. På förekommen anledning då ett flertal människor ringt och funderat”, skriver de.

Forskaren förklarar: ”Lite speciellt”

De två ljusen som syns är alltså planeterna Jupiter och Venus. Eric Stempels, forskare vid avdelningen för astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet förklarar att båda planeterna just nu befinner sig relativt nära jorden och det är därför de syns så tydligt. De är dessutom väldigt ljusstarka planeter.

– Det är lite speciellt att vi får se det, säger han till Expressen och fortsätter:

– Jupiter har den här ljusstyrkan under ganska långa perioder, i flera månader. Men planeten kommer nu så småningom att befinna sig bakom solen och då försvinna in i solnedgången. Detsamma gäller för Venus, som också är på väg runt solen. De kommande dagarna kommer planeterna att sära på sig ganska tydligt, säger Eric Stempels.

FOTO: SVT/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN