Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Polisen: Koranen får inte brännas – men andra heliga skrifter går bra

FOTO: Fredrik Sandberg/TT
I ett internt polisdokument framgår att koranbränning inte ska tillåtas i Sverige.
Andra heliga skrifter och flaggor ska dock inte omfattas, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det går inte i linje med lagen, säger Henrik Wenander, professor i offentlig rätt.
Tidigare i februari upprättade polisens rättsavdelning ett internt dokument där det framgår att koranbränningar inte ska tillåtas i Sverige. Förbudet gäller dock bara koranen, inga andra heliga skrifter eller flaggor, rapporterar Dagens Nyheter.
Polisens beslut kommer efter att kulturföreningen Apallarkerna och ordförande Chris Makoundoul skickat in en ansökan den 1 februari om att få bränna koranen i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm.
Dokumentet ska sedan ha upprättats av polisens rättsavdelning i samråd med Säkerhetspolisen.
Kulturföreningen Apallarkerna: ”Varför spelar det någon roll?”
Det var den 1 februari tidigare i år som polisen tog emot en ansökan om att genomföra en manifestation för yttrandefrihet från kulturföreningen Apallarkerna. I ansökan framgick endast att tändstickor, en grill och en bok skulle användas vid manifestationen i närheten av Turkiets ambassad.

Uppgifter: Höjt säkerhetshot mot Sverige – Säpo inleder operation ”Doris”
Polisen ska, två dagar efter ansökan mottagits, frågat ansökande Chris Makoundoul om vilken bok det rör sig om. Varpå polisen fått till svar:
”Det är Koranen, varför spelar det någon roll?”
Efter detta ska polisen uppfört förbudet.
Dagens Nyheter beskriver polisens handling som ett drag i nödbromsen och enligt tidningen gör polisen en ”extensiv” tolkning av ordningslagen. Detta då man tar med eventuella risker för vad som kan hända efter att en koran bränts i beräkningen – inte bara ordningsläget vid den enskilda sammankomsten.
Henrik Wenander: ”Går inte i linje med lagen”
Dagens Nyheter har pratat med Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, som säger att han aldrig varit med om något liknande. Enligt ordningslagen får polisen enbart neka tillstånd med hänsyn till ordningen vid själva sammankomsten, inte på grund av konsekvenserna.

Efter Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm i januari utbröt demonstrationer mot Sverige och handlingen.
FOTO: Martyn Wheatley/i-Images/TT– Här var det ett bredare resonemang och det är ovanligt. Lagen medger inte de här abstrakta riskerna utan det ska vara på platsen eller i dess omedelbara omgivning, säger Henrik Wenander och fortsätter:
– Jag har svårt att se att polisens beslut kommer stå sig. Det går inte i linje med lagen.
Polismyndigheten står fast vid sitt beslut. Till Förvaltningsrätten skriver de att ”beslutet har fattats i dialog med Säkerhetspolisen i syfte att, i en extraordinär situation, reducera attentatshotet”.
Enligt en enkät som Dagens Nyheter gjort framgår att inga riksdagspartier vill ändra lagen och förbjuda koranbränningar.
FOTO: Fredrik Sandberg/TT/Martyn Wheatley/i-Images/TT