brott

Polisen Elin om påskupploppen: ”Tänkte nu kommer jag stenas ihjäl”

Polisen Elin om påskupploppen: ”Tänkte nu kommer jag stenas ihjäl”

Polisen Elin Wretemark, 24, var en av poliserna som träffades av flera stenar under påskupploppen i Linköping.
En sten träffade så hårt bakifrån att hon ramlade på marken.
– Kommer de här människorna ifatt nu kommer jag stenas ihjäl, berättar hon att hon tänkte i TV4:s Nyhetsmorgon.
Martin Melin om påskupploppen
0:32

Efter reklamen: Martin Melin om påskupploppen

(0:32)

Slå på ljud

Det var i april i år som det blev upplopp i flera svenska städer i samband med att danske högerextremisten Rasmus Paludan brände koranen i städerna.

Stora polisresurser skickades till platserna och poliserna möttes då av stenkastning. Flera polisbilar sattes också i brand under våldsamheterna.

”Just där var det så mycket adrenalin”

Över hundra poliser skadades under upploppen och en av dem är polisen Elin Wretemark, 24, som bara hade varit polisassistent i fyra månader när hon kallades in till upploppet i Linköping.

– Vi hade nog alla väldigt mycket blåmärken efter det här. Vi träffades på händerna på benen, armar. Just där var det så mycket adrenalin så man kände det knappt då, berättar hon i Nyhetsmorgon i TV4.

”Kommer de här människorna ifatt stenas jag ihjäl”

Det var när poliserna skulle dra sig tillbaka och Elin vände sig bort från folksamlingen och sprang därifrån som hon träffades illa av en sten bakifrån. Hon trillade då på marken och blev liggandes, precis bredvid en stor polisbuss.

– Min första tanke är att nu blir jag överkörd. Och kommer de här människorna i fatt nu kommer jag stenas ihjäl, berättar hon i programmet.

Mitt i allt detta kom Elin även att tänka på sin kroppskamera som hade åkt av och gått sönder. Även om hon var förvirrad och desorienterad av stenen och fallet tappade hon inte polisinstinkten.

– Det enda jag kan tänka på förutom ”nu blir jag överkörd” är att jag måste ha med kameran för jag har så mycket bevis. Och de här ska jag ha med i efterhand, berättar Elin som sedan hjälpts upp av en kollega och leddes in i polisbussen som sedan lämnade platsen.

FOTO: TV4/ Jens Christian/Expressen TT

FRÅN FÖRSTASIDAN