leif gw persson

Polischef utreds för mutbrott efter jaktresa med Leif GW Persson

Leif GW i skandalbråk – tros läcka uppgifter: ”Skaka galler”

Foto: TT
Leif GW Persson har hamnat mitt i ett jättebråk – där polischefer misstänks läcka uppgifter till den folkkära profilen i utbyte mot en jaktresa.
Polischefen Rickard Finndahl som leder utredningen i Tove-fallet utreds nu för mutbrott.
– Det är fullkomligt grundlöst, säger en argsint Leif GW Persson till Aftonbladet.
Malou von Sivers om mötet med Clark Olofsson
0:38

Efter reklamen: Malou von Sivers om mötet med Clark Olofsson

(0:38)

Slå på ljud

Den folkkära professorn Leif GW Persson, 77, har hamnat mitt i ett jättebråk – kring utredningen om mordet Tove, 21. Poliser i Vetlanda-området anklagar Rickard Finndahl, chef för grova brott, att läcka uppgifter till GW.

I utbyte mot uppgifter, tros polischefen fått en jaktresa till Leif GW Perssons gård i Sörmland. Hemma i Vetlanda ska resan skapat stor ilska bland de andra poliserna, enligt P4 Jönköping.

På måndagen kom beskedet att Särskilda Åklagarkammaren inleder en utredning om mutbrott mot Rickard Finndahls efter jaktresan, rapporterar SR:s P4 Jönköping. Även fler brott ska utredas enligt Lars Morand, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, bland annat givande och tagande av muta.

Leif GW ska ha blivit riktigt illa vid sig när uppgifterna nådde honom.

Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Leif GW ilska: ”Har han jävlar i mig inte gjort!”

Både Leif GW Persson och Rickard Finndahl har tidigare rasat mot anklagelserna. I Vetlanda-Posten säger polischef Rickard Finndahl att han har rätt att åka var han vill – med vem han vill. Vidare säger han till tidningen att han inte kommenterar vem han träffar på fritiden.

Leif GW Persson är däremot upprörd. När Aftonbladet når honom för en kommentar tar han väldigt illa vid sig om uppgifterna.

– Det har han jävlar i mig inte gjort! Jag tar mycket illa vid mig av att höra sådant. Jag är mycket noggrann med sånt. Jag bjöd honom till jakten, vi pratade om det och inte vår yrkestillvaro, säger GW till Aftonbladet och tillägger att han bett dem inte tala om det specifika fallet.

– Jag sa åt de andra som var med att jag inte ville ha en massa frågor till honom om det ärendet.

”SKANDALHELG i GNESTA”

En fejkad artikel av Aftonbladet ska även ha spridits – där polischefen står och poserar på en bild vid Kumlaanstalten. Rubriken lyder:

”SKANDALHELG I GNESTA – POLISCHEF SKAKAR GALLER”.

Vidare i artikeln ska man ha skrivit:

”Polischefen åkte till Gnesta i vad som beskrivs vara ett tjänsteärende i syfte att få biträde av Leif GW Persson i ett mycket uppmärksammat fall”, och fortsätter med att anklaga polischefen för att byta information mot GW:s årgångsvin.

Tjänsteresan slutade dock i allt annat än informationsinhämtning och polischefen misstänks nu för grovt tjänstefel och mutbrott. Sekretessbelagd information byttes mot GW:s årgångsvin”, rapporterar Aftonbladet.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN