Pfizer utvecklar världens första piller mot covid-19 – TESTAS nu på människor

Pfizer testar nu ett piller som de hoppas på kunna bota covid-19.
Om testerna lyckas kan detta innebära en revolution i kampen mot pandemin – men även mot vanlig förkylning.
– Ser ut att vara SARS-CoV-2s akilleshäl, säger Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer.

Avslöjandet kommer från brittiska tidningen The Telegraph som har kommit över dokument från läkemedelsföretaget.

I två anonyma kontorsbyggnader tillhörande Pfizer ska nu det uppseendeväckande läkemedlet testas på människor. Omkring 60 frivilliga ska erbjudas läkemedlet som ska sätta stopp för coronaviruset. Alla frivilliga är mellan åldrarna 18-60 år. Försöken kommer ske i USA och i Belgien. Om testen lyckas kan pillret redan vara ute på marknaden senare i år, rapporterar tidningen.

Mikael Dolsten, 63. Han är global forskningschef på Pfizer. Den halmstafödda forskaren översåg bland annat Pfizers vaccinutvecklingen för läkemedelsföretaget.

Foto: PFIZER

Svenske Mikael Dolsten, 63, global forskningschef på Pfizer överser testförsöken.

– Vi har precis lyckats med "fas ett"-studier med ett intravenöst och ett oralt läkemedel. Vi är först ut i klassen med ett antiviralt läkemedel, som attackerar virus-proteas. Ett tillvägagångssätt för medicin som visat sig effektivt mot både HIV och Hepatit. säger Mikael Dolsten i en intervju till Foundation for the National Institutes of Health, FNIH.

Skräddarsydd molekyl som attackerar viruset

Läkemedlet som nu testas innehåller en skräddarsydd molekyl med en antiviral kod och direkt attackera virusets spridande funktion i näsa, hals och lungor. Ett liknande läkemedel har använts mot sjukdomen HIV. Forskarna hoppas nu på ett liknande genombrott mot corona-viruset.

LÄS MER: UDDA TECKNET så kan dina naglar avslöja om du haft corona

”Läkemedlets säkerhet har i tidigare studier testats på djur. I dessa djurförsök har inga utmärkande risker, eller andra oroande moment identifierats. Läkemedlet har inte heller visat på några bieffekter i den dos som nu ska administreras i den fortsatta studien.”, står det i dokumenten tidningen The Telegraph kommit över.

Pfizer håller än så länge låg profil i frågan och ger inte många detaljer om studiernas resultat. Företaget har med viss försiktighet meddelat att läkemedlet ”Demonstrerat viss potens mot antivirala funktioner hos SARS-CoV-2, likt andra coronavirus och även vanlig förkylning”.

– I teorin ska läkemedlet ges vid första symtom för att förhindra sjukhusbesök, säger Mikael Dolsten, global forskningschef på Pfizer till FNIH.

Pfizers forskare byter om till sterila kläder i ett labb.

Foto: PFIZER

Enligt dokumenten ska studien av läkemedlet göras i tre faser, under 145 dagar, med ytterligare 28 dagar för vidare undersökning. Alla deltagare är frivilliga och rekommenderas vara helt ärliga med tidigare sjukdomar för att inte riskera skada.

Testgrupperna kommer få ägg och bacon

Testgrupperna kommer vara randomiserade, ha en kontrollgrupp som ges placebo och grupper där frivilliga får enskilda samt dubbla doser.

Fas ett av studien kommer undersöka hur ökad dosering påverkar de frivilliga deltagarna i studien, samt om några effekter uppkommer. Fas två ska likna fas ett, men en dubblering av samma dos och fas tre kommer studera om läkemedlet kan ges vätskeform och om det går att äta innan intag av läkemedlet.

De frivilliga bjuds på en rejäl - klassisk brittisk - frukost med ägg och bacon.

Foto: GORM KALLESTAD/TT

Uppgifter om vilken mat som kommer ges under fas tre har också avslöjats. Maten kommer bestå bland annat av två ägg stekta i smör, två skivor bacon, två skivor rostat bröd och två deciliter mjölk.

I Storbritannien meddelade premiärminister Boris Johnson i förra veckan att en Antivirals Taskforce ska bildas. En grupp som ska undersöka och investera i produkter likt det läkemedel som Pfizer nu testar.

LÄS OCKSÅ: Donald Trump och hustrun Melania har påbörjat skilsmässan

LÄS OCKSÅ: Nya bisarra bilden på Joe Biden och hustrun

FOTO: GORM KALLESTAD/TT/PFIZER

SENASTE NYTT!