Peter Mangs flyttas från fängelse – efter bajsattacken: ”Ett intresse”

Peter Mangs, 50.

Foto: TT
Peter Mangs ska flyttas från anstalt – efter att skyddsbehovet bedöms som sänkt, rapporterar Sydsvenskan.
Här skjuts älgen mitt i Stockholm
0:34

Efter reklamen: Här skjuts älgen mitt i Stockholm

(0:34)

Slå på ljud

Peter Mangs, 50, ska flyttas från sin anstalt i Saltvik, utanför Härnösand i Västernorrland. Mangs, som är dömd på livstid, ska flyttas till anstalten Hall i Södertälje.

Anledningen? Han behöver inte lika mycket skydd längre. Det skriver Sydsvenskan.

Sedan 2013 har Peter Mangs varit inspärrad på skyddsavdelning Fenix. Avdelningen är ett ”fängelse inuti fängelset”, med egna vakter och till för särskilt farliga fångar. Men även fångar vars liv kan vara hotat – vilket Peter Mangs liv bedöms vara av Kriminalvården.

Peter Mangs, 50.

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT

”Nya lasermannen”

Mangs, som kallades för den ”nya lasermannen” av medier, dömdes för att ha mördat två personer och gjort åtta mordförsök.

– Jag hade flyttat hem från USA och såg tre Rosengårdsindivider som skulle stjäla en bil. Då tänkte jag att dem skulle jag vilja döda. Sedan började jag fundera på olika teknikaliteter kring detta. Det blev ett intresse, berättar Peter Mangs själv för journalisten Robert Aschberg under en intervju 2013 i Radio.

Mangs var placerad på skyddsavdelningen för sina rasistiska drivkrafter, men även för att han betett sig illa mot personal.

Avföringsattack mot personal – kletat ett pingsbord

2019 rapporterades det att Mangs hotat personal på anstalten Hall med avföring och urin. Han ska ha sparat sina fekalier i en plastlåda och spridit det runt på avdelningen. Han ska bland annat kletat ner ett gemensamt pingisbord, rapporterade Sydsvenskan då.

Enligt Mangs ville han placeras i en isoleringscell för att slippa sina medfångar.

I dag får Peter Mangs återgå till Hall – efter sin bajsattack. Han anses ha lugnat ner sig och att risken mot Mangs liv har minskat. I sin bedömning pekar Kriminalvården på att fångar inte ska hållas under mer övervakning och kontroll än vad som anses nödvändigt.

Foto: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN