Pelle Johansson, 60, lurades på en halv miljon av vännen: "Rädd”

Pelle Johansson
Exklusivt

Pelle Johansson tog flera sms-lån åt en vän.
Nu har han skulder på en halv miljon kronor.
– Om jag inte tog ett lån kunde han bli aggressiv, säger Pelle Johansson till SVT Blekinge.

Pelle Johansson, 60, från Holmsjö trodde att han hade hittat vännen i sitt liv. Sommaren 2019 möttes de för första gången och började strax därefter umgås intensivt med varandra.

Men det ingen visste var att vänskapen hade ett dyrt pris för Pelle. Ett drygt år senare började ”vännen” ta sms-lån i hans namn.

På fem månader hade Pelle tagit lån för 390 000 kronor och även köpt en bil för 130 000, trots att han inte hade något körkort. Det rapporterar SVT Blekinge.

Pelle Johansson

Påminnelsefakturor och inkassokrav började trilla ned i brevlådan hemma hos Pelle Johansson i Holmsjö. Vännen hade lovat att betala tillbaka pengarna, men Pelle såg aldrig röken av dem.

SVT/Skärmdump

Pelle: ”Ibland känner man sig väldigt rädd”

”Vännen” hade hela tiden sagt till Pelle att han skulle få tillbaka pengarna. Men några sedelbuntar såg han inte. I stället började påminnelsefakturor och inkassokrav trilla ned i brevlådan.

I februari i år kände Pelle att det inte längre gick att hålla tyst om skulderna.

– Han ville att det skulle vara tyst om det, så att ingen fick reda på det. Ibland känner man sig väldigt rädd. Om jag inte tog ett lån kunde han bli aggressiv, sa Pelle Johansson till SVT Blekinge tidigare i år.

Pelle Johansson

Pelle Johansson började ta sms-lån åt en vän. Skuldberget växte till en halv miljon kronor. Ifrågasatte han blev ”vännen” aggressiv och det slutade med att Pelle tog fler lån. ”Ibland känner man sig väldigt rädd”, säger han till SVT Blekinge.

SVT/Skärmdump

Byborna rasande efter vad som hänt deras Pelle

Pelle Johansson beskriver sig själv som naiv och att han är en person som ”går på saker och ting utan att tänka ibland”.

– Det kan jag inte komma ifrån. Jag trodde ju på honom.

Pelle har jobbat på den lokala Ica-butiken i Holmsjö sedan 1976, då han gick ut särskolan på Saltö som 15-åring. Alla i bygden, som består av några hundra människor, känner Pelle.

När de fick veta vad som hänt ”deras Pelle” blev de rasande. Flera i samhället ville visa sitt stöd. Holmsjö hembygdsförening startade en insamling där pengarna skulle gå till att betala av Pelles skulder.

ANNONS: Gör vardagen lite enklare och mycket godare med upp till 925 kr rabatt på fyra kassar från HelloFresh! Använd koden HANT925

”Fruktansvärt är det”

Ordförande Ingrid Mattisson säger till Hänt att man lyckades få in 90 000 kronor, men att man hade hoppats på mer.

– Folk satte in hundra eller två hundra kronor en gång, men sen föll intresset. Vi har insett att vi inte reder detta. Han har ju skulder på uppåt en halv miljon. Det går liksom inte, säger Ingrid Mattisson.

– Pelle är snäll men godtrogen. Att utnyttja en människa på det sättet är beklämmande. Fruktansvärt är det.

Ingrid Mattisson

Byborna ville hjälpa Pelle. Holmsjö hembygdsförening startade en insamling. Man fick in cirka 90 000 kronor, vilket var långt ifrån tillräckligt för att täcka Pelles skulder. ”Att utnyttja en människa på det här sättet är beklämmande”, säger ordförande Ingrid Mattisson till Hänt.

SVT/Skärmdump

Brottsutredning läggs ned: ”Upprörd”

Polisen startade inledningsvis en förundersökning om bedrägeri. I torsdags meddelade man att det inte blir någon rättslig prövning och att ärendet läggs ned.

– Man har kommit fram till att det inte går att bevisa, att den utpekade gärningspersonen gjort sig skyldig till brott, säger polisens kommunikatör, Thomas Johansson, till SVT Blekinge.

För byborna i Holmsjö kommer beskedet som en käftsmäll.

– Jag blev upprörd igen nu när jag läste om detta i går. Ledsen blir man, att folk utnyttjar människor på det viset och också att det rent juridiskt inte går att komma åt, säger Ingrid Mattisson.

Pelle Johansson

Pelle Johansson och personen som han trodde var hans vän.

SVT/Skärmdump

LÄS OCKSÅ: Karen lurade sin dementa mamma på en miljon – levde galet lyxliv

LÄS OCKSÅ: Julias chock – hade plötsligt en miljard på kontot

Foto: SVT/Skärmdump

SENASTE NYTT!