sjukdomar

P-pillren var nära att döda Holly, 26 – fick en stroke: ”Blev arg”

P-pillren var nära att döda Holly, 26 – fick en stroke: ”Blev arg”

FOTO: Facebook
Holly, 26, fick synbortfall och hennes ansikte började hänga medan hon var på jobbet.
Ambulanspersonalen sa att det berodde på en mini-stroke – som orsakades av p-piller.
– Det kändes som att min kropp hade svikit mig, säger hon till Mirror.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lejonen parar sig på safaribilen – turisterna under får en show
0:37

Efter reklamen: Lejonen parar sig på safaribilen – turisterna under får en show

(0:37)

Slå på ljud

Precis som många andra kvinnor lyckades Holly McComish att få preventivmedel utskrivet över telefon, utan att behöva identifiera sig eller visa upp sitt ansikte för en läkare.

Men p-pillren som hon fick höll på att döda henne.

Holly, 26, jobbar på en teater och fick ett slaganfall under arbetsdagen.

Holly, 26, jobbar på en teater och fick ett slaganfall under arbetsdagen.

FOTO: Facebook

En dag för ungefär ett år sedan var Holly – som då var 25 år – på sitt arbete på en teater som vanligt då hon plötsligt fick en riktigt dålig känsla. Hennes syn blev helt blurrig och halva hennes ansikte började hänga. Hennes kollegor ringde efter en ambulans.

Drabbar 1 av 3 000 kvinnor

Personalen sa att hon hade haft en mini-stroke på grund av de p-piller som hon tog. Det finns nämligen en liten risk att preventivmedlet kan orsaka blodproppar. Det händer ungefär 1 på 3 000 kvinnor och i Hollys fall verkar det ha varit en slump.

– Jag hade en telefonkonsultation med min allmänläkare i augusti 2021 eftersom de inte tog emot patienter under pandemin. Hon sa att pillren kunde orsaka depression men jag mådde bra. Ingenting sades om någon blodpropp, säger hon till Daily Mirror och fortsätter:

Holly hade enorm otur när hennes hjärtfel resulterade i en stroke.

Holly hade enorm otur när hennes hjärtfel resulterade i en stroke.

FOTO: Facebook

– Men efter bara ett par veckor fick jag kraftig huvudvärk som jag först trodde berodde på att min kropp reagerade på de nya hormonerna.

Hon minns själv endast kortare sekvenser från ambulansfärden till sjukhuset. Bland annat kommer hon ihåg hur hon låg där bak och tänkte att livet inte kunde vara över redan. Hon kände sig rädd, chockad och förvirrad.

Väl på sjukhuset bekräftades det att Holly hade fått en liten stroke.

– Jag började gråta direkt, det kändes som en mardröm. Det här kunde inte hända mig. Det är tufft att höra när man är 25. Det kändes som att min kropp hade svikit mig, säger hon.

”En möjlig bieffekt av pillren”

Hon blev rekommenderad att omgående sluta ta sina p-piller.

– När de berättade att jag hade haft en stroke sa de att det var en möjlig bieffekt av pillren, men att det är väldigt ovanligt. Jag hade helt enkelt haft väldigt otur. Det fick mig att bli väldigt arg, säger Holly.

I dag mår Holly bra och har reparerat sitt hjärta.

I dag mår Holly bra och har reparerat sitt hjärta.

FOTO: Facebook

Efter att ha gjort olika tester konstaterade läkarna att 25-åringen hade ett litet, men hyfsat vanligt, hjärtfel som kallas Patent foramen ovale (PFO), vilket är ett litet hål mellan hjärtats förmak. Ungefär en fjärdedel av alla människor har detta dolda fel som sägs kunna leda till just stroke och migränanfall.

Nu har Holly reparerat hålet i sitt hjärta. Hon vill passa på att varna alla kvinnor som tar preventivmedel på regelbunden basis.

– Många tar så lätt på det här med preventivmedel. Jag fick det utskrivet via telefon och man kan faktiskt gå in på ett apotek och köpa det själv, säger hon.

FOTO: Facebook

FRÅN FÖRSTASIDAN