ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Över 120 000 svenskar i riskzonen för stroke: ”Utan behandling”

11 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-8773938?imageId=8773938&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Daniel Sörensen
Över 120 000 svenskar i riskzonen för stroke: ”Utan behandling”.
Över 120 000 svenskar lever med förmaksflimmer – utan att de själva vet om det.
Dessa personer är i riskzonen för att få en stroke.
– Man har inte symptom, då brukar de flesta inte söka sjukvård för att kontrollera sig, säger överläkaren Johan Engdahl i Nyhetsmorgon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kallhjärtad tjuv stjäl gitarr från en sovande hemlös manBrand logo
Kallhjärtad tjuv stjäl gitarr från en sovande hemlös man

Drygt 20 000 svenskar drabbas varje år av stroke, alltså en blodpropp eller blödning i hjärnan på grund av syrebrist. Det kan vara livshotande och kräver akut vård.

I nästan en tredjedel av fallen är förmaksflimmer – en rubbning i hjärtrytmen – den bakomliggande orsaken. I TV4:s Nyhetsmorgon framgår det att riksorganisationen HjärtLung uppskattar att drygt 526 000 svenskar lever med förmaksflimmer, varav 399 000 fall är diagnostiserade. Alltså är ungefär 127 000 fall hittills oupptäckta.

En strokepatient ligger och opereras.
En strokepatient ligger och opereras.

I de flesta fall upptäcks hjärtflimret efter att en stroke inträffat – alltså när det redan är för sent.

– Det är en väldigt stark riskfaktor för bland annat stroke som är en väldigt tråkig sjukdom. Och risken för det kan man minska med blodförtunnande behandling men då måste man veta om att man har flimmer, säger överläkaren Johan Engdahl i TV4.

Annons

Kan be om att få göra EKG-test

Han säger att de flesta som inte vet om att de har förmaksflimmer inte heller undersöker sig. Har man inga symptom tenderar de flesta att inte söka vård för det. Då får man inte heller någon diagnos.

– Då går man omkring med en sjukdom utan behandling och man får då inte heller den här proppförebyggande behandlingen som minskar risken för stroke, säger Engdahl.

Överläkare Johan Engdahl.
Överläkare Johan Engdahl.

Det finns andra sätt att få reda på om man har förmaksflimmer. Johan Engdahl berättar att man som privatperson kan be om att få kolla pulsen om man ändå är inne på något annat läkarbesök. Då kan man passa på att göra ett EKG-test om det finns tid och möjlighet.

Läkare i hela landet har också gått ihop och föreslagit att man borde införa en nationell screening. Då skulle man i ett tidigt skede kunna identifiera vilka människor som har förmaksflimmer och som i förlängningen skulle ha större risk att drabbas av en stroke.

Myndigheterna håller faktiskt på att titta på möjligheten att screena hela årsklasser av befolkningen.

FOTO: TV4, Rui Vieira/PA Photos/TT

Annons