sjukdomar

Ökad smittspridning av RS-viruset – många barn på sjukhus: ”Katastrofal”

Karen O’Donnell Fountain, sjuksköterska i New York och ett barn som undersöks på sjukhuset.

FOTO: TT
En ny våg av RS-virus slår hårt mot sjukvården i flera länder.
I Tyskland beskriver läkarna situationen som katastrofal och i USA lämnar sjuksköterskorna jobbet i tårar.
Även i Sverige syns en kraftig ökning och i Jönköpings län inför man nu nya rekommendationer.
Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud
0:29

Efter reklamen: Bebisen föds med ”horn” istället för ben – jämförs med gud

(0:29)

Slå på ljud

En ny RS-virusvåg slår med full kraft mot sjukvården. I flera länder vittnar sjukvårdspersonal om den värsta situationen på länge. Förra veckan rapporterade Folkhälsomyndigheten i Sverige en ökning med 40 procent jämfört med veckan innan, skriver Aftonbladet.

I bland annat Jönköpings län vidtar man nu åtgärder för att skydda barn från att drabbas. Barnkliniken, barnhälsovården och smittskyddsenheten har gått ut med gemensamma rekommendationer för familjer med spädbarn.

– Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon. För att minska risken att få in smittan i familjen rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

”Måste erkänna att barn dör på grund av att vi inte kan behandla dem”

Rekommendationerna som införts i Jönköpings län är tillfälliga och ska gälla i några veckor framöver för att få kontroll på smittspridningen. AnnaSara Carnahan är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten och skriver i ett pressmeddelande att föräldrar bör vara extra uppmärksamma på symtom så att äldre syskon inte smittar sina småsyskon.

Läkaren tittar i barnets hals medan barnet sitter i mammans knä.

Sjukhusen i Tyskland är hårt belastade av den nya smittvågen bland barn. Axel Gerschlaue är barnläkare i den tyska staden Bonn och undersöker ett barn med RS-virus.

FOTO: Benjamin Westhoff/TT

Och det är inte bara i Sverige som sjukvården är ansträngd. Läkare i Tyskland vittnar om en ”katastrofal situation” och i veckan varnade de för att intensivvården var nära att kollapsa.

– Situationen är mycket värre än vad vi upplevt de senaste åren. Vi får en RS-våg i princip varje år, men jag personligen har inte upplevt något liknande, säger den tyska barnläkaren Stefan Arens till nyhetsbyrån AP.

Under de kommande veckorna väntas en ännu mer pressad situation.

– Situationen är så allvarlig att vi nu måste erkänna att barn dör på grund av att vi inte kan behandla dem, säger Michael Sasse, överläkare vid universitetssjukhuset i Hannover.

Sjukvården kräver nationellt nödläge

Även i USA är sjukvården tungt belastad av den nya vågen av RS-virus. Flera sjukhusorganisationer vädjar till president Joe Biden att utlysa ett nationellt nödläge, skriver Aftonbladet.

Sjuksköterskan på parkeringen utanför sjukhuset i New York.

Sjuksköterskan Karen vittnar om att hennes kollegor lämnar jobbet i tårar för att de tvingas se sjuka barn lida.

FOTO: Jonas Cullberg/TT

Sjukvården vittnar om att man är underbemannade och inte klarar av att behandla alla barn som insjuknar i RS.

– De flesta av mina kollegor gråter efter jobbet. Det är hjärtskärande. Ingen vill se barn lida. De kämpar med att andas och går inte att trösta, säger sjuksköterskan Karen O’Donnell Fountain som arbetar på ett sjukhus i New York till TT.

Vad är RS-virus?

Anledningen till den ökade smittspridningen av RS-viruset tros vara att barn isolerats under pandemin. RS-virusinfektion går i årliga epidemier, främst under vinterhalvåret, men det slår sällan så hårt som det gör nu.

Vem som helst kan smittas av RS-viruset, men det är främst små barn som får livshotande symtom, skriver TT.

RS-virus.

RS-virus ger för det mesta symtom som liknar en vanlig förkylning, men kan vara dödligt för små barn.

FOTO: Science Photo Library/TT

RS-virusets första symtom är vanligen feber, snuva och hosta. Ibland kan man även känna igen viruset på pipande andningsljud. Viruset kan orsaka andningssvårigheter och segt slem som kan täppa igen barnets luftrör och försvåra förtäring av mat.

FOTO: Benjamin Westhoff/TT/Jonas Cullberg/TT/Science Photo Library/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN