ekonomi

Nytt jobb? Här är branschen som skriker efter folk

Vindkraft.

FOTO: Kjell-Arne Larsson/TT
Är du på jakt efter nytt jobb?
Här är branschen du ska satsa på enligt Arbetsförmedlingen!

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bankmannen Simons tjänar tusentals kronor på sin mage
0:34

Efter reklamen: Bankmannen Simons tjänar tusentals kronor på sin mage

(0:34)

Slå på ljud

Ett jobb där man arbetar i team, där mycket egen planering krävs och där genomsnittslönen ligger på 35 000 kronor – låter det lockande? Då är det dig vindkraftsbranschen skriker efter.

Sveriges vindkraft snurrar för fullt och branschen jobbar på som aldrig förr när världen ställer om till mer förnybar energi. Enligt statistik från Arbetsförmedlingen kommer branschen att behöva massvis med folk under de kommande åren.

Det handlar främst om vindkraftstekniker och fram till 2026 finns stora möjligheter till arbete inom branschen, enligt Arbetsförmedlingen.

Som vindkraftstekniker arbetar man med drift-, service- och underhållsarbete av vindkraftsanläggningar.

”En vindkrafttekniker har ofta ansvar för fem vindkraftverk och det är vanligt att jobba i team. Arbetet kräver god fysik och smidighet då man arbetar på höga höjder och i trånga utrymmen. Som vindkrafttekniker får man vara beredd på att arbeta i olika väderförhållanden. Arbetet innebär mycket egen planering", skriver Arbetsförmedlingen.

Hur blir man vindkraftstekniker?

För att bli vindkraftstekniker krävs att du pluggat el- och energiprogrammet på gymnasienivå. Programmet går även att studera som vuxenutbildning om gymnasietiden är förbi.

Vindkraftstekniker.

Som vindkraftstekniker jobbar man ofta i team.

FOTO: Jenny Leyman/Sydsvenskan/TT

Det krävs också en efter gymnasialutbildning på yrkeshögskola. Utbildningen är mellan ett och ett halvt och två år lång. Beroende på var man väljer att studera går utbildningen att genomföra på distans eller på plats.

Så väl vuxenutbildning och yrkesutbildning är CSN-berättigat om man uppfyller rätt krav.

Vad tjänar en vindkraftstekniker?

Enligt 2023 års lönestatistik från Yrkeskollen tjänar en vindkraftstekniker i genomsnitt 35 100 kronor i månader. Lönen ser dock olika ut beroende på vilken sektor man väljer att arbeta i efter studierna.

Vindkraftstekniker.

Lönen varierar beroende på vilken sektor man arbetar inom.

FOTO: Jenny Leyman/Sydsvenskan/TT

En vindkraftstekniker som är statsanställt tjänar i genomsnitt 31 900 kronor, medan en privatanställd arbetare i genomsnitt tjänar 35 100 kronor. På kommunnivå ligger lönen på 33 300 kronor i månaden och på regionnivå ligger lönen för samma arbete på 33 900 kronor i månaden.

Enligt aktuell lönestatistik tjänar kvinnor mindre än män. I snitt tjänar kvinnor 34400 kronor som vindkraftstekniker medan männens lön är 35100 kronor.

FOTO: Kjell-Arne Larsson/TT/Jenny Leyman/Sydsvenskan/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN