Nya vändningen i mordet på Olof Palme: ”Han borde förhöras”

Olof Palme

Drygt en vecka efter mordet på Olof Palme fick polisen in ett brev från en ”grupp” som tog på sig mordet.
Polisen lyckades aldrig identifiera avsändaren.
Nu har SvD fått tag på mannen som skrev brevet – och flera som varit delaktiga i utredningen vill att den ska öppnas igen.
503 Service Unavailable

Den 10 juni 2020 fattade åklagaren Krister Petersson beslut om att avsluta utredningen kring mordet på Olof Palme, som sköts till döds den 28 februari 1986.

Stig Engström, även kallad Skandiamannen, pekades ut som gärningsman, men eftersom han varit död sedan 2000 lades utredningen ned.

Att kalla utredningen för rörig är en underdrift. Under åren har flera personer tagit på sig mordet och teorierna om vad som hände den 28 februari 1986 avlöst varandra.

Mordet på Olof Palme

Fredagen den 28 februari 1986 är statsminister Olof Palme och hans fru Lisbeth på väg hem från biografen Grand i Stockholm. På egen begäran är Palme utan livvakter.

Ingela Landström/TT

Polisen fick in brev med två tomhylsor

Nu har Svenska Dagbladet pratat med en man som tidigare varit intressant i utredningen. Strax efter mordet på Olof Palme fick polisen in ett brev från en gruppering som påstod sig värna om trafiksäkerheten.

I brevet stod det bland annat: ”Vi (...) påtager oss ansvaret för mordet på stadsminister Olof Palme”. Avsändaren hade även skickat med två tomhylsor tillhörande en Winchester Western 357 magnum, samma ammunition som användes vid mordet på statsministern.

Polisen lyckades aldrig identifiera avsändaren, trots omfattande försök. Kulorna var sönderrispade och bedömdes förstörda.

– Möjligen kan de undersökas om ett vapen påträffas, sa tekniska rotelns högsta chef Vincent Lange.

Mordet på Olof Palme

Jutas Backe, Här kan Palmes mördare ha tagit sin flyktväg uppför trapporna.

Patrik C Österberg/TT

Ingenjören: ”Jo, jag kommer ihåg det nu”

I samband med en annan utredning la polisen beslag på vapnet. Då hade det gått 20 år. Revolvern testades dock aldrig i Palmeutredningen.

Mannen, som i SvD-intervjun går under epitetet Ingenjören, har i flera år skrivit brev till politiker och dödshotat diverse svenska makthavare. Han erkänner att det förmodligen var han som författade brevet, men att han inte låg bakom mordet på statsministern.

– Jo, jag kommer ihåg det nu. Det är förmodligen jag som har skrivit det. Det måste vara strax efter att Palme avrättades, säger han till SvD och säger att han var hemma hos en kvinna i Östergötland på mordnatten.

Hans Holmér

Hans Holmér visar upp två revolvrar. Av typen Smith & Wesson 357 Magnum, under presskonferensen i samband med utredningen av mordet på statsminister Olof Palme.

Håkan Rodén/TT
BAKOM GALLER Här är Sveriges 10 värsta brottslingar

Skickade ”avrättningsplan” till Vägverkets generaldirektör

Kvinnan själv minns inte om Ingenjören var hemma hos henne den 28 februari 1986.

Enligt mannen skickade han brevet för att lyfta frågan om trafiksäkerhet, en fråga som han kämpat för sedan 1970-talet.

Ingenjören ska även ha haft en blogg där han berättat om hur han konfronterat makthavare som Anders Ygeman, Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask.

2006 skrev han ett hotbrev om en ”avrättningsplan” till Vägverkets dåvarande generaldirektör. Han dömdes då för vapenbrott och hot mot tjänsteman. Ingenjören beskrivs även som en skicklig tävlingsskyt

Olof Palmes minnesplats

Blommor ligger på platsen där Olof Palme mördades.

JONATHAN NACKSTRAND
Olof Palme

Olof Palme.

Urban Andersson/Aftonbladet/TT

Tidigare utredaren: ”Finns all anledning”

Kriminalinspektör Lennart Gustafsson, som arbetade i Palmegruppen i 33 år, blev besviken när utredningen lades ned. Enligt honom hade Stig Engström inget med mordet att göra. Han hoppas nu polisen tittar närmare på Ingenjören.

– Det finns all anledning att titta närmare på det här. Det är en intressant person som man borde förhöra, säger han till SvD.

Jan-Åke Kjellberg, anställd på Säpo när mordet begicks, är av samma åsikt.

– Utifrån det ni berättar låter det självklart att den här personen borde höras, säger han.

Men att öppna utredningen igen är inte aktuellt, enligt åklagare Krister Petersson.

– Det kan jag inte tänka mig. Det måste till ganska avgörande bevisning för att jag ska ta upp den igen. Ärendet är avslutat hos oss, säger han.

Krister Petersson

Chefsåklagare Krister Petersson håller digital presträff om Palmeutredningen och att berätta att han kommit fram till att den så kallade Skandiamannen sköt Olof palme 28 februari 1986.

Polisen
Stig Engström

Den så kallade Skandiamannen Stig Engström i keps och med handledsväska fotograferad vid hans arbetsplats på Skandia på Tunnelgatan/Sveavägen.

Göran Ärnbäck/EXP/TT

LÄS OCKSÅ: Olof Palmes tre söner har tio barn – så lever de i dag

LÄS OCKSÅ: Olof Palmes son Mattias och Anna Järvinen skiljer sig

Foto: Ingela Landström/TT, Patrik C Österberg/TT, Håkan Rodén/TT, JONATHAN NACKSTRAND, Urban Andersson/Aftonbladet/TT, Polisen, Göran Ärnbäck/EXP/TT

SENASTE NYTT!