ekonomi

Nya premiärministern rikare än kungen – härifrån kommer hans miljarder

Nya premiärministern rikare än kungen – härifrån kommer hans miljarder

Det är inte många som är rikare än den brittiska kungaparet men en av dem är Storbritanniens nya premiärminister Rishi Sunak.
Han har dubbelt så stor förmögenhet som kung Charles och drottning Camilla.
Sunak har främst sin fru Akshata Murty att tacka för rikedomarna.
Vinner miljoner i Nyhetsmorgon – frun i tårar
0:40

Efter reklamen: Vinner miljoner i Nyhetsmorgon – frun i tårar

(0:40)

Slå på ljud

Storbritanniens nya premiärminister i Rishi Sunak, 42, är unik på flera sätt. Han är med sina 42 år den yngste premiärministern någonsin i Storbritannien. Med sina indiska rötter från båda föräldrarnas sida är han också den första icke-vita premiärministern i landet.

Men han är också den första i rollen som är rikare än Storbritanniens kungapar Charles och Camilla, skriver Expressen. Rishi Sunak och hans fru Akshata Murty har en förmögenhet på hela nio miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket som brittiska kungaparet.

Härifrån kommer Rishi Sunaks förmögenhet

Men var kommer då Rishi Sunaks förmögenhet ifrån?

I somras berättade Sunak i en podcast att han tjänade sina pengar när han jobbade på bland annat investmentbanken Goldman Sachs och hegdefondsföretaget TCI tidigare i karriären. Han sa då följande om sin förmögenhet, skriver The Guardian.

– Jag välkomnar det faktiskt, för att vara ärlig. Det är motsatsen till irriterande. Väldigt få människor tar upp det med mig. När jag var kansler hade jag stadshusmöten med allmänheten...i princip ingen frågade mig om det, säger han i podden.

Största delen kommer från frun

Den största delen av Sunaks förmögehet kommer dock ifrån frun Akshata Murty. Hon är nämligen dotter till miljardären NR Narayana Murthy som har grundat det stora indiska it-företaget Infosys. Företaget beräknas vara värt 5,5 miljarder kronor och Murty äger en andel på 0,93 procent av företaget, skriver tidningen The National.

Tidigare i år hamnade Rishi Sunak och Akshata Murty på Sunday Times lista över Storbritanniens rikaste personer. De hamnade på plats 222 på listan.

Vissa har uttryckt oro inför att ha en så rik premiärminister när Storbritannien nu genomgår en svår ekonomisk kris, eftersom det skulle vara svårt för Sunak att förstå hur svårt vissa har det med sina kostnader.

Rishi Sunak bor på en annan planet har Labor-politikern Rachael Maskell sagt om Sunaks nya jättepool hemma i 18-miljonershuset i North Yorkshire i norra England, skriver The Guardian.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN