TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Ny studie visar: Så överlever du bäst en kärnvapenattack

22 jan, 2023 
Så överlever du kärnvapen
Vladimir Putin har flera gånger hotat med att använda kärnvapen.
Nu visar en ny studie hur du bäst överlever en attack.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

ÖB Micael Bydén – inga förbehåll om kärnvapen i SverigeBrand logo
ÖB Micael Bydén – inga förbehåll om kärnvapen i Sverige

Kriget i Ukraina och snart pågått i ett år och Rysslands president Vladimir Putin har flera gånger hotat med kärnvapen om väst fortsätter att hjälpa Ukraina.

Det finns två typer av kärnvapen, taktiska och strategiska, och båda tillhör kategorin massförstörelsevapen. Det strategiska, däremot, är betydligt kraftfullare och har potential att utrota hela städer.

Så slår smällen vid en atombomb

Nu har forskare i Cypern dock kommit på hur man bäst överlever en kärnvapenattack.

– Folk måste ta det på samma allvar som generationer på 50-70-talet gjorde, säger professor Dimitris Drikakis som är ordförande för forskningsinstitutet för försvar och säkerhet vid Nicosias universitet på Cypern, enligt SVT.

Vid en atombombsexplosion dör människor omedelbart i närheten av epicentrum och tryckvågen gör sedan att all infrastruktur jämnas med marken.

Strålning och värmen orsakar sedan förödelse flera kilometer från nedslagsplatsen och upp emot sju kilometer kan tryckvågen göra att människor slungas in i väggar och skadas allvarligt.

Ryssland provskjuter sin värsta atombomb, Satan 2.

Intressant för totalförsvaret

Studien gäller effekten av ett strategiskt kärnvapen med en sprängkraft på 750 kiloton – jämfört med Hiroshimabomben 1945 på endast 15 kiloton.

Annons

– Vid en kärnvapenexplosion så måste du ta skydd längre in i byggnaden, bort från fönster. Helst till rum som saknar öppningar i riktning mot explosionen. Hinner du inte det så ställ dig i ett hörn så långt från fönstren som möjligt så ökar dina chanser att överleva, säger Dimitris Drikakis.

Till SVT kommenterar Martin Goliath den nya studien. Han är forskare kring kärnvapenverkan vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Studien är intressant inte minst när man i uppbyggnaden av totalförsvaret vill se över skyddet för civila, säger han till kanalen.

FOTO: TT/YOUTUBE

Annons