Är du personen som tror du säger ”va?” men gapar "VA!?”. Är du personen på en middag med familjen som bråkar och skriker och efteråt återger stämningen som god? Är du personen som sitter och tittar rakt fram i tomma intet, helt oförstående över att någon pratar med dig? Är du personen som har svårt att höra ljud i bullriga miljöer?
Då är du långt ifrån ensam. Hörselnedsättning påverkar 1,5 miljarder människor världen över, enligt WHO. Oftast visar sig svårigheter i just bullriga miljöer, när du behöver ta in flera ljud samtidigt.
Den klena hörseln är för många ett vardagsproblem. Man tvingas kämpa med att hänga med i konversationer, ställa följdfrågor och faktiskt höra vad den andra personen säger.

En ny stor studie från University of Oxford visar att hörselnedsättning i bullriga miljöer kan öka risken för demens. Resultaten är preliminära, men forskarna är hoppfulla om att man ska kunna behandla tidiga symtom för att förebygga demens.
Rolf Christensen / TTNy studie: 91 procent ökad risk att utveckla demens
Nu har forskare på University of Oxford gjort en ny studie, som beskrivs som omfattande, och kommit fram till ett spännande resultat. 82 000 kvinnor och män från Storbritannien i åldern 60 år eller äldre har deltagit i testet, som pågått i en elvaårsperiod.
Deltagarnas uppdrag var att återge ett samtal i en bullrig miljö. Baserat på hur det gick hamnade man i kategorierna: normal, otillräcklig och dålig.
Elva år senare granskade forskarna testpersonerna. Genom sjukhusjournaler och dödsregister kunde man se att 1 285 av personerna utvecklat demens. De som hamnat i ”otillräcklig” och ”dålig" hörsel hade 61 procent respektive 91 procent ökad risk att utveckla demens, jämfört med dem som hörde normalt.

Totalt 82 000 personer deltog i studien. Elva år senare kollade man hur det gått och såg att personer som hade ”otillräcklig” eller ”dålig” hörsel att 61 procent respektive 91 procent hade ökad risk att utveckla demens.
/ ANP / TT
”Kan vara en väg till att förebygga demens”
Thomas Littlejohns, epidemiolog och forskare bakom studien, säger att antalet dementa kommer fördubblas de kommande decennierna. Studien kan ge en fingervisning om hur man kan förebygga eventuell demens i framtiden.
– Även om det är preliminära resultat så tyder de på att hörselnedsättning i bullriga miljöer kan vara en väg till att förebygga demens, säger han till University of Oxford.
Många som drabbas av kraftig hörselnedsättning isolerar sig och drabbas av depression. Studien har även kollat om det kan ha ett samband med demens, men inte kommit fram till något stabilt resultat.

Thomas Littlejohns är en av forskarna bakom studien och tror att den skulle kunna bli betydelsefull i framtiden i kampen mot att förebygga demens.
Nuffield Department of Population HealthDemens är mer än bara minnesförlust
Detta är första stora studien som tittar på sambandet mellan hörselnedsättning och demens. Katy Stubbs på Alzheimer’s Research säger att många enbart tror att demens handlar om minnesförlust, men att det inte riktigt stämmer.
– Många som lider av demens kommer upptäcka svårigheter med att hänga med i samtal i högljudda miljöer, ett symtom som även kan kallas för ”cocktailparty-problemet”. Studien visar att hörselnedsättning kan vara ett symtom på demens, men också att det kan vara en riskfaktor som går att behandla.

Katy Stubbs arbetar på Alzheimer's Research och säger att många tror att demens bara handlar om minnesförlust – men att det också kan handla om svårigheter att hänga med i högljudda miljöer.
Stubbs K.L.LÄS OCKSÅ: Peter frågade Lisa om handen – dagen efter mindes han inget
LÄS OCKSÅ: Därför kan hull hos äldre vara nyttigt
Foto: Rolf Christensen / TT, / ANP / TT, Stubbs K.L., Nuffield Department of Population Health