brott

Ny lag ska stoppa knark och vapen i brev – tystnadsplikten lättas

Brevutlämning.

FOTO: SVT
Varje år skickas omkring en miljon brev och paket innehållande narkotika inom Sverige.
Hittills har personal inom posten arbetat under tystnadsplikt, vilket förbjudit dem från att larma om olaglig post – nu blir det ändring på det.
Den 2 januari ändras bestämmelserna i lagen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Strömmer om den historiska satsningen på rättsområdet
0:47

Efter reklamen: Strömmer om den historiska satsningen på rättsområdet

(0:47)

Slå på ljud

Det handlar om uppemot en miljon försändelser varje år. De innehåller främst narkotika, men polisen vittnar även om brev och paket som innehåller illegala vapen, falska id-handlingar och explosiva varor.

Hos brottsbekämpande myndigheter, hos postoperatörer och hos personal som arbetar med posten har en enorm frustration vuxit fram. Även om de misstänker att försändelser innehåller olagliga varor kan de inte larma på grund av postsekretessen som innebär tystnadsplikt, rapporterar SVT.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Enligt Polisen blir post med olagligt innehåll vanligare i takt med att handeln på nätet ökar.

– Vi kan se genom våra utredningar att det är förhållandevis vanligt med illegala varor i brev och paket. Det är ett sätt för gärningspersonerna att undvika att bli ertappade, att man vill minimera den tid man bär runt på sakerna, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson till SVT.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Jonas Eronen, polisens presstalesperson, menar att det är vanligt att gärningspersoner väljer att skicka sina varor med posten istället för att bära på det själva.

FOTO: SVT

Posten får under vissa förutsättningar och på eget initiativ larma

Den 17 november tidigare i år beslutade regeringen att godkänna förslaget om ändrad tystnadsplikt. Från och med den 2 januari nästa år ges medarbetare inom postverksamhet möjlighet att under vissa förutsättningar och på eget initiativ bryta tystnadsplikten.

– I praktiken innebär det för oss att om vi upptäcker något misstänkt olagligt under normalhantering så har vi en rättighet att tipsa brottsbekämpande myndigheter men ingen skyldighet, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Postnord är störst av landets 30 företag som har tillstånd att bedriva postutdelning inrikes. De har utarbetat rutiner för sina anställda och ombud när misstanke om farliga brev väcks.

Postnords säkerhetschef Alexis Larsson berättar för SVT att det breven som innehåller farliga föremål innebär ett arbetsmiljöproblem. Farliga substanser kan skada medarbetarna och vapen och explosiva ämnen kan innebära direkt livsfara.

– Tyvärr så förekommer det att kriminella nyttjar våra tjänster för att distribuera varor, säger han.

FOTO: SVT

FRÅN FÖRSTASIDAN