ekonomi

Nu börjar elstödet betalas ut – då får du pengarna på kontot

Ebba Busch och en kvinna som håller i sedlar.

FOTO: Fredrik Sandberg/TTChristine Olsson/TT
I dag börjar det omtalade elstödet betalas ut till svenska folket.
Men det gäller bara de som bor i södra Sverige – boende i norr och företagen får vänta lite till.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ebba Buschs gnabb med Magdalena Andersson
0:35

Efter reklamen: Ebba Buschs gnabb med Magdalena Andersson

(0:35)

Slå på ljud

Prisa gud, nu kommer elstödet. Eller det är i alla fall i dag den 20 januari som Försäkringskassan börjar betala ut elstödet. På torsdag den 23 februari får de första svenskarna pengarna på kontot. Alla ska dock ha fått pengarna senast den 7 mars, enligt Försäkringskassan.

För att vara med i första utbetalningen måste man ha registrerat sitt kontonummer på Swedbank. Men det är inte en garanti för att få pengarna på torsdag utan miljardbeloppet kommer att betalas ut i omgångar.

Totalt ska 4,3 miljoner svenskar dela på 17 miljarder kronor. Det är dock bara de som bor i elprisområde 3 och 4, i södra Sverige, som får ta del av de pengar som betalas ut nu.

Ebba Busch, Sveriges energi- och näringsminister.

Ebba Busch, Sveriges energi- och näringsminister.

Christine Olsson/TT

– De södra har haft flera gånger så höga priser och då får man del av pengarna i den första omgången, säger Ebba Busch, energi- och näringsminister till Aftonbladet.

När får norra Sverige elstöd?

Men de som bor i norra Sverige, i elprisområde 1 och 2 ska också få pengar. När är dock inte bestämt ännu. Ebba Busch har tidigare sagt att det blir till våren och hon kan ännu inte ge något närmare besked på när.

– Vi har inte satt ett datum för elstödet omgång två som kommer nå hela landet. Vi arbetar för att det ska bli under våren, säger Ebba Busch.

Då ska tio miljarder kronor delas ut till fem miljoner hushåll.

När får företagen elstöd?

Även företagen ska få elstöd men det är också oklart när det ska betalas ut. Regeringen har ännu inte lämnat in en ansökan till EU-kommisionen om att få dela ut pengar till företagen, vilket de måste göra. Ebba Busch sa till Dagens Nyheter i förra veckan att regeringen förbereder ett förslag som kommer skickas ut på remiss ”inom kort”. Först därefter ska det sedan skickas till EU-kommisionen.

FOTO: Fredrik Sandberg/TTChristine Olsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN