Nu berättar vännerna om bestialiska mördaren Varg Nielsen

Varg Nielsen

Varg Nielsen dömdes till livstids fängelse för det bestialiska mordet på en småbarnsmamma 2009.
I TV3-dokumentären ”I huvudet på en gärningsman” berättar nu tidigare vänner till Varg om hur han förändrades med tiden.
– Han uttryckte ofta ”hur skulle det kännas att mörda en människa, skulle man må dåligt eller skulle man må bra av det? säger ”Simon”.

Varg Nielsen sitter inne på livstid för att ha kedjat fast och huggit ihjäl en småbarnsmamma i hennes bostad i Hjo 2009. Hon fick ta emot över 40 knivhugg innan hon förblödde till döds. I lägenheten fanns även hennes tvååriga dotter, som var kvar i lägenheten ett dygn innan den mördade kvinnans mamma hittade henne.

I TV3:s dokumentär I huvudet på en gärningsman har man gjort en kartläggning av Varg Nielsen uppväxt och liv. I dokumentären framkommer det att grundskoleperioden kantas av mobbing. Först på högstadiet hittar han vänner som delar hans intresse för rollspel.

Periodvis lider han av djupa depressioner och vänder sig vid upprepade tillfällen till öppna psykiatrimottagningar för hjälp. Depression, bipolaritet och ospecificerad personlighetsstörning är några av diagnoserna som ställs. Han får ångestdämpande och antidepressiv medicin utskrivet, vilket leder till ett missbruk.

Varg Nielsen dömdes 2009 till livstids fängelse efter att ha huggit ihjäl en kvinna med ett 40-tal knivhugg.

Viaplay

Bilder från brottsplatsen.

Viaplay

Vännen: ”Fascinerad av kända mördare”

Tidigare vänner till Varg Nielsen berättar i dokumentären hur han kunde sitta och skära sig i handleden när de kom hem till honom, och att han med tiden blev han alltmer aggressiv och obehaglig.

– Han var väldigt fascinerad av kända mördare och något han kunde fördjupa sig i under en period. Han uttryckte ofta ”hur skulle det kännas att mörda en människa, skulle man må dåligt eller skulle man må bra av det? Hur skulle det kännas att själv bli mördad? Han bollade båda aspekter av saker hela tiden, att vara mottagaren eller i den givande änden, säger tidigare vännen ”Simon”.

Brottsplatsen där Varg Nielsen mördade kvinnan.

Viaplay

Efter mordet på småbarnsmamman sa Varg Nielsen att han drabbats av blackout och inte mindes något från kvällen. ”Lina”, tidigare flickvän till Varg, säger att hon inte tror på att han drabbats av en blackout.

– Han var väldigt noggrann och kalkylerande i allt han gjorde. Han var ofta påläst och var inte den som söp till och sen sa ”oj, jag minns bara halva kvällen”. De här blackouterna, de tror jag inte på alls på, säger hon.

Varg: ”Fått tretton olika diagnoser”

Rättegången mot Varg inleddes i början av 2009 i Skaraborgs tingsrätt. Vännen "Simon” blev kallad som vittne, men behövde aldrig vittna då hans historia redan stämde överens med de andra som vittnat.

– Men den blicken som jag fick från honom var tom. Helt tom. Han rakade av sig sitt hår, sina ögonbryn för att se helt tom ut. Jag såg ingen ånger eller sorg. Ingenting, säger ”Simon”.

Vargs dagbok

Varg Nielsen hade skrivit i sin dagbok att han snart skulle mörda och att han visste "vem, när och hur".

Viaplay

I en intervju med Expressen har Varg Nielsen tidigare sagt att han i slutet av högstadiet hamnade i ett mörker och började se människor som mindre värda. I samband med polisutredningen genomgick han en rättspsykiatrisk prövning, men bedömdes att inte lida av någon.

– På ett sätt borde jag kanske ha stämplats som allvarligt psykiskt störd, på ett annat sätt inte. Hade jag blivit dömd till rättspsykiatrisk vård hade jag i varje fall fått riktig vård. Under mina utredningar har jag fått tretton olika diagnoser. Bipolär sjukdom finns med i bilden.

Varg Nielsen

Varg Nielsen.

Viaplay

LÄS OCKSÅ: Telefontrafik kan fälla Maddies misstänkte mördare

LÄS OCKSÅ: Nya fyndet som kan lösa mordet på JonBenét Ramsey: "Hundra procent säker"

Foto: Viaplay

* ”Simon” och ”Lina” heter egentligen något annat

I huvudet på Rollspelsmördaren sänds 27 maj 21.00 på Viaplay, Viafree och TV3.