Sexguiden får hård kritik – funktionsnedsatta uteslöts helt

Tom Tvedt kritisk mot NRK

NRK får hård kritik för sin nya sexguide – och närmare hundra anmälningar har kommit in.
Tom Tvedt, ordförande för norska riksförbundet för funktionshindrade, tycker att guiden utesluter funktionshindrade personer.
– Är du 20 år, har en funktionsnedsättning och ser dessa positioner kan du kanske inte göra någon av dem, säger han till Dagbladet.

Den norska public service tv-kanalen NRK publicerade i mitten av juni en stor sexguide på sin hemsida. Bilder på modeller i varierande åldrar visar hur sexpositioner bäst lämpade för ditt sexliv ska utövas.

Exempelvis finns alternativ för heterosexuella och samkönade par, samt positioner som är ”passande för gravida” eller för folk med "ont i ryggen”.

MORSNING! 49-åriga mamman visar vuxenfilmer för barnen

Däremot finns det inga alternativ för personer med funktionshinder. Det har fått Norges tidigare idrottsminister Tom Tvedt, i dag ordförande för norska riksförbundet för funktionshindrade, att rasa.

– De inkluderar homosexuella, heterosexuella och många människor med olika kroppsformer, men ingen med funktionsnedsättning, säger han till Dagbladet.

Sexguide

NRK:s sexguide har fått närmare hundra anmälningar.

Skärmdump/NRK

Funktionshindrade personer utesluts

Tom Tvedt säger att det är vanligt att personer med funktionsnedsättning utesluts och tycker det är tråkigt att det hänt även i det här fallet.

– Är du 20 år, har en funktionsnedsättning och ser dessa positioner kan du kanske inte göra någon av dem. Ingen av modellerna har någon tydlig nedsättning. Inte en enda. Då känner du dig utanför, säger Tom Tvedt.

Han hoppas nu att NRK som rikstäckande media ska ta till sig av kritiken och upplysa problematiken.

Tom Tvedt

Tom Tvedt, ordförande för norska riksförbundet för funktionshindrade, är kritisk till NRK:s sexguide.

Geir Olsen

Närmare hundra anmälningar

Tom Tvedt är inte den enda som är kritisk till NRK:s sexguide. Kanalen har fått närmare hundra anmälningar efter publiceringen.

Kritiken handlar främst om att bilderna uppfattas som stötande, att de publicerats på kanalens förstasida och att det inte ingår i NRK:s uppdrag att göra en sexguide.

Reidar Kristiansen, redaktionschef på NRK, säger till VG att det är ett försök att få ungdomar att upptäcka sex på annat sätt än via porr, och att det även är bra för vuxna som känner att de har ett dåligt sexliv.

– Sexguiden och journalistiken kring den är ett försök till att ta sig an dessa utmaningar och bidra till en mer nyanserad och mångfaldig bild av vad sex kan vara, säger han.

NRK

NRK försvarar publiceringen av sexguiden och tycker den är bra.

Kallestad, Gorm

Redaktionschefens svar på kritiken

Reidar Kristiansen är även förstående till Tom Tvedts kritik och tycker själv det är tråkigt att inga personer med funktionshinder finns med i guiden. Syftet har varit att ha med så mycket mångfald som möjligt.

– Vi arbetade hårt för att få med personer med olika funktionshinder, bland annat genom Handikappnytt och NRK.no, men vi har inte hittat några som vill vara med, säger han till Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: Läkarna i chock efter mannens penisskada – aldrig sett något liknande

LÄS OCKSÅ: Vanligaste olyckorna vid sex – sexologen Suzann Larsdotters varning

Foto: Kallestad, Gorm/TT, Geir Olsen, Skärmdump/NRK

SENASTE NYTT!