coronapandemin

Norska Folkhälsomyndigheten rasar mot nya covidvariantens smeknamn

Oreben Aavitsland och en person som testas för covid-19.

FOTO: TT
WHO oroas över den nya covidvarianten XBB 1.5:s framfart i världen.
Den nya undervarianten har fått ett inofficiellt smeknamn som får den norska myndigheten att rasa.
– Ett löjligt smeknamn, säger överläkare Preben Aavitsland vid FHI.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer
0:57

Efter reklamen: Krav på negativt covidtest för Kinaresenärer

(0:57)

Slå på ljud

Den nya omikronvarianten XBB 1.5 är den mest smittsamma undervarianten som hittills har upptäckts sedan coronapandemins start. Dess snabba spridning i USA oroar världshälsoorganisationen WHO. Varianten upptäcktes i oktober och har bara de senaste veckorna ökat sin andel av de sekvenserade covidfallen i USA från fyra till 40 procent, skriver Politico.

I vårt grannland Norge är det dock inte dess framfart som skapar reaktioner, utan det inofficiella smeknamnet varianten har fått.

Det är den kanadensiska biologiprofessorn Ryan Gregory som har gett XBB 1.5 namnet ”Kraken”, en anspelning på det bläckfiskliknande sjöodjuret i skandinavisk folktro.

– ”Kraken” är ett löjligt smeknamn som bara syftar till att skapa onödig rädsla, säger överläkare Preben Aavitsland vid FHI.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Norska Folkhälsomyndigheten dissar smeknamnet

I internationella medier har den nya undervarianten av omikron fått smeknamnet ”Kraken” efter att namnet fått spridning på Twitter. Det var strax efter jul som professor Gregory myntade det. Och det är inte första gången han väljer inofficiella smeknamn som anspelar på fiktiva monster, skriver Aftonbladet.

– Några av oss bestämde att vi behövde smeknamn för varianter som är värda att hålla ögonen på eftersom WHO inte sätter några nya namn i sitt system. Vi har använt namn på mytologiska varelser för varianter som nämns utanför de tekniska diskussionerna, säger Ryan Gregory enligt Sky News.

Kraken.

Kraken är ett havsmonster som förekommer i skandinavisk folktro. Sjöodjuret liknas vid en gigantisk bläckfisk.

FOTO: Youtube

Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, FHI, anser att variantens smeknamn bidrar till förvirring bland allmänheten.

– Att kalla varianten ”Kraken” kan ge en felaktig bild av att vi vet att den är speciellt skrämmande eller farlig jämfört med andra varianter. Det är en av flera varianter vi håller koll på, men det är för tidigt att säga om den blir en dominerande eller särskilt allvarlig variant, säger Trygve Ottersen, chef vid FHI:s avdelning för infektionskontroll.

”Kraken” har bekräftats i 29 länder, däribland Sverige

I tisdags bekräftade Folkhälsomyndigheten att ”Kraken” har hittats i Sverige, men bara i ett fåtal fall. Emmi Andersson, överläkare i mikrobiologi vid FHM, säger att de vanligaste varianterna av omikron i Sverige fortfarande är undergrupperna BQ.1.1 och BQ.1.

Hittills har undervarianten upptäckts i 29 länder, men det finns inga indikationer på att den skulle vara farligare än de tidigare varianterna – bara mer smittsam.

– Vi väntar oss fler infektionsvågor runt om i världen, men det måste inte betyda fler vågor av dödsfall eftersom våra åtgärder fortsätter att fungera, säger WHO:s tekniska chef för covidfrågor, Maria van Kerkhove.

FOTO: TT/Youtube

FRÅN FÖRSTASIDAN