Norges mardröm bara dagar innan OS – stjärnorna kan missa tävlingen

Heidi Weng, Therese Johaug och Anne Kjersti Kalvå

Medan Sverige köper in supermasker för att skydda atleterna från covid inför OS pågår smittan för fullt i det norska skidlandslaget.
Nu har stjärnorna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå testats positivt.
– Vi har inte tagit något beslut om att de är borta från OS, säger norske landslagschefen Espen Bjervig.

0:34

Efter reklamen: Elva månaders flicka gör succé på brädan

(0:34)

Medan coronapandemin pågår för fulla muggar, och smittar till både höger och vänster, går sportvärlden på full kareta och drar igång på alla cylindrar för att säkerställa att OS i Peking 2022 blir av.

Säkerhetsåtgärderna har beskrivits som mardrömslika. Om man varit smittad av covid måste man visa upp fyra negativa PCR-test inom fem dagar innan inresa i landet och även ta ytterligare tester på flygplatsen

Svenska skidförbundet har förstått att situationen inte är optimal för atleterna och beslutat sig för att köpa in så kallade ”supermasker”. Maskerna är batteridrivna, skyddar mot både ut- och inandningsluft och har till och med en inbyggd lampa.

– Den är lite jobbig att andas i, säger den talangfulle freestyleåkaren Walter Wallberg, 20, till Aftonbladet.

Coronamasker

Svenska skidlandslaget har sett till så att OS-stjärnorna bär supermasker som den på bilden för att minska risken att smittas av covid. OBS! Personerna på bilden är läkare och har inget med turneringen att göra.

Tiki

Norska mardrömmen – flera sjuka i covid

Samtidigt som det svenska skidlandslaget numera vandrar runt med ”supermasker”, så har det norska skidlandslaget drabbats av flera positiva besked som varit negativa.

I måndags, efter landslagets uppladdningsläger, testades norske sprinttränaren Arild Monsen positivt. Under onsdagen rapporterades ytterligare två positiva fall i den norska OS-truppen. Då hade Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå covid i kroppen.

– Det är en situation som är fruktansvärt tråkig för oss som lag. Det är fruktansvärt tråkigt för de berörda, sa landslagsläkaren Øystein Andersen under en pressträff på onsdagen.

Heidi Weng, Therese Johaug och Silje Theodorsen

Heidi Weng, Therese Johaug och Silje Theodorsen. Heidi Weng har testats positivt för covid och måste nu isolera sig på ett hotell i Italien.

Terje Pedersen
Magdalena Forsbergs okända miljoner – lyxlivet med maken Henrik

Samtliga på träningslägret i italiensk karantän

Enligt Øystein har man gjort allt i sin makt för att säkerställa så att den förrädiska smittan inte får spridning. Under träningslägret i Italien har spelarna hållit avstånd och, i den mån det gått, uppträtt i små bubblor.

Att Hedi Weng och Anne Kjersti Kalvå nu testats positivt är inget annat än en sann mardröm. De måste nu isolera sig på hotellet i Italien, ett land där karantänstiden ligger på tio dagar.

– Vi har inte tagit något beslut om att de är borta från OS, säger norske landslagschefen Espen Bjervig.

Anne Kjersti Kalvå

Anne Kjersti Kalvå har också testat positivt för covid. Nu är det oklart om hon kommer kunna medverka i OS i Peking.

Terje Pedersen

FÅ SVERIGES HETASTE NÖJESNYHETER FÖRST: Ladda ned nya Hänt-appen här!

Norska landslagschefen vill skjuta upp OS

Isoleringen gäller fram tills den 3 februari, en dag innan OS drar igång i Peking. Resten av laget måste också sitta i fem dagars karantän, eftersom de anses ha varit i kontakt med smittade Hedi Weng och Anne Kjersti Kalvå.

I torsdags fick det norska skidlandslaget skjuta upp den tilltänkta resan till Kina. När det nya planet går är oklart. Det är också oklart om det finns fler smittade i det norska landslaget.

– Så här i efterhand, med tanke på hur läget i världen har utvecklats de senaste månaderna, tycker jag personligen att det rätta hade varit att skjuta upp OS. Det är lite lotteri om vilka som får delta, säger en besviken Espen Bjervig.

LÄS OCKSÅ: Therese Johaug, 33, om planerna på barn: Då lägger jag av

LÄS OCKSÅ: OS-hjälten Hanna Öberg i triangeldrama – bekräftar relationen

Foto: Tiki, Terje Pedersen

SENASTE NYTT!