Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
Myterna om salmonella – vad stämmer?

FOTO: SVT/TT
Är tillagad mat alltid salmonellafri?
Livsmedelsverkets Åsa Rosengren slår hål på myterna!
Salmonella är relativt ovanligt i Sverige, men har bara i år upptäckts två gånger på kort tid hos Sveriges största äggproducent CA Cedergren. Producenten har behövt avliva över 300 000 höns och tvingats dra tillbaka tusentals äggkartonger.
I Sverige upptäcks vanligtvis upp till tio fall av salmonella per djursort på ett år, vilket är betydligt mer sällan om man jämför med andra europeiska länder. De flesta svenskar som får salmonella drar på sig det utomlands.
Kanske är det då inte konstigt att vi i Sverige har dålig koll på salmonella. Vad stämmer egentligen? Livsmedelsverkets rådgivare och mikrobiolog Åsa Rosengren förklarar för SVT.

Utbrott av salmonella – minst 48 smittade efter att ha ätit ägg
Är all tillagad mat salmonellafri?
Salmonella orsakar magkrämpor, diarré, feber och ibland kräkningar. Sjukdomen blir sällan till en livsfara, men bör undvikas ändå.
Salmonellabakterien sprids främst via rå mat. Därför kan det vara bra att hetta upp alla kött- och mejeriprodukter. Salmonellabakterien dör nästintill direkt vid 70 graders upphettning och inom några sekunder vid 65 grader.
Detta innebär att all tillagad mat som hettas upp till rykande varm är fri från salmonella.
Finns salmonella bara i äggulan?
Salmonellabakterien kan finnas i både äggulan och i äggvitan.
Om det finns salmonella på skalet och små sprickor i ägget så tränger bakterierna in. Den hamnar först och främst i äggvitan, men den vill ta sig till äggulan där näringen finns.

Kan salmonella spridas i kylen?
Salmonella sprider sig inte bland varorna i kylen. Bakterien hoppar inte runt.
Däremot kan salmonellan finnas på en köttbit eller ett ägg och när konsumenten sedan rör vid andra saker i köket sprider sig bakterierna på det viset. Det kallas för korsförorening, men sker inte av sig självt.
Försvinner salmonellan om man sköljer kycklingen i vatten?
Salmonellan försvinner inte om man sköljer kycklingen i vatten.
Det gör troligtvis mer skada än nytta då bakterierna sprider sig när det skvätter från vattnet.
FOTO: SVT/TT