svenska politiker

Muharrem Demirok väntas ersätta Annie Lööf som C-ledare

Muharrem Demirok väntas ersätta Annie Lööf som C-ledare

FOTO: Adam Ihse/TT, Henrik Montgomery/TT
Annie Lööf kliver av sin post som partiledare för Centerpartiet i februari.
Nu har partiets valberedning valt hennes efterträdare.
Muharrem Demirok, dömd för misshandel vid två tillfällen, föreslås något överraskande som ny partiledare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Muharrem Demirok (C) om sina misshandelsdomar
0:26

Efter reklamen: Muharrem Demirok (C) om sina misshandelsdomar

(0:26)

Slå på ljud

Det var den 15 september, fyra dagar efter riksdagsvalet 2022, som Annie Lööf förkunnade att hon ämnade att att sluta på sin post.

– Jag står här i dag för att jag har ett besked att ge. Jag kommer att avgå som Centerpartiets partiledare. Det är rätt beslut att fatta. Efter 11 år som partiledare är det dags att lämna efter stafettpinnen, sa Annie Lööf under en pressträff.

I valet 2022 gick Centerpartiet back med 1,9 procentenheter jämfört med valet 2018, från 8,6 till 6,7 procent.

– Det är natuligt att man bedöms efter sitt senaste valresultat, sa Lööf efter beskedet om sin avgång.

Två av kandidaterna, Muharrem Demirok (t.v.) och Daniel Bäckström (t.h.). I mitten syns valberedningens ordförande Jan Andersson.

Två av kandidaterna, Muharrem Demirok (t.v.) och Daniel Bäckström (t.h.). I mitten syns valberedningens ordförande Jan Andersson.

FOTO: Anders Wiklund/TT

ANNONS: Med höga elpriser är det extra viktigt att du har rätt elavtal och inte betalar för mycket. Jämför alla Sveriges elbolag helt gratis och byt enkelt på några minuter hos elskling.se (Extern länk)

Han är valberedningens förstaval

I februari 2023 kommer Annie Lööf officiellt att kliva av sina post som partiledare. Under onsdagsförmiddagen, klockan 10.30, presenterade Centerpartiets valberedning sitt förslag på en ny partiledare. Sedan november har tre kandidater turnerat och försökt övertyga valberedningen om att just den person ska få rollen. Av kandidaterna Daniel Bäckström, Elisabeth Thand Ringqvist och Muharrem Demirok valde valberedningen slutligen den sistnämnda.

– Han är trygg som person, står stadigt i alla situationer och är van att leda andra och få andra med sig. Vi ser att vi får en lyssnande ledare som har goda kommunikativa förmågor och att han är en lösningsfokuserad lagledare, säger valberedningens ordförande Jan Andersson.

Misshandlade en kille på 1990-talet

46-årige Demirok tog sedan själv till orda:

– Det har varit en lång process, partiledarturnén har pågått sedan oktober, men det har varit en spännande resa, säger han på pressträffen.

Muharrem Demirok, 46, är före detta kommunalråd i Linköpings kommun och ledamot i Centerpartiets styrelse.

Muharrem Demirok, 46, är före detta kommunalråd i Linköpings kommun och ledamot i Centerpartiets styrelse.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Samtidigt betonar han att det även varit en tuff resa och att han behövt gå tillbaka och rannsaka sig själv efter två händelser som ligger långt tillbaka i hans liv. Han menar då dels när han 1994 misshandlade en kille på sitt gymnasium i Botkyrka. Demirok var då under 18 år och ostraffad – men han dömdes för misshandel och fick 70 dagsböter. Dels skallade han fyra år senare en man i dörren till en toalett på en studentfest på Nationernas hus i Linköping – framför ögonen på en ordningsvakt.

Jag ifrågasätter inte domen. Den här händelsen inträffade under min gymnasietid och jag känner stor ånger och skuld för det misstag som jag begick då”, har han tidigare skrivit i ett sms till Aftonbladet om den första domen.

– Vi har haft med det i bedömningen självklart men gjort bedömningen att det ligger långt tillbaka i tiden och omöjliggör på inget sätt Muharrem som partiledare, säger Jan Andersson under Centerpartiets pressträff.

Daniel Bäckström (till höger i bild) föreslås bli förste vice partiorförande.

Daniel Bäckström (till höger i bild) föreslås bli förste vice partiorförande.

FOTO: Anders Wiklund/TT

Medlemmarna ska rösta om hans eventuella tillträde som partiledare under en extrainsatt partistämma i Helsingborg 2 februari.

FOTO: Adam Ihse/TT, Henrik Montgomery/TT, Anders Wiklund/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN