Mohsin fick samtal om att han var död: ”En illasinnad handling bakom”

Mohsin Al-Sowafy och Skatteverkets fasad med Skatteverkets logga på.

FOTO: TV4/Janerik Henriksson TT
35-åriga Mohsin Al-Sowafy fick ett samtal där han fick höra att han var död.
Även hans mamma fick samtal om att hennes son hade dött och brast i tårar innan hon fick reda på sanningen.
– Det verkar vara en illasinnad handling bakom, säger Krister Bjermert, kanslichef på region Västernorrland.
5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid liv
1:49

Efter reklamen: 5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid liv

(1:49)

Slå på ljud

Mohsin Al-Sowafy, 35, i Örnsköldsvik dog för två veckor sedan enligt Skatteverket. Men i verkligheten lever han i allra högsta grad vilket är jobbigt när hans betalkort, bank-id och swish nu har stängts av.

Mohsin om att dödförklaras felaktigt: ”Mardröm”

Det var i torsdags som Mohsin fick beskedet när hans arbetsgivare Örnsköldsviks sjukhus ringde honom och sa att "någon har råkat dödförklara dig”.

– Jag tänkte först att det var skämt för man fattar inte att någon ringer och säger det här. Det var verkligen en mardröm, det går inte att sätta sig in i det, säger Mohsin i Tv4:s Efter Fem. Efter det som loggade han in på Skatteverket där han kunde skriva ut sitt eget dödsattest.

Mamman fick hem brev om Mohsins död

Även Mohsins mamma och bror meddelades om Mohsins påstådda död genom ett brev om bouppteckning. Det fick Mohsins mamma att brista ut i tårar innan hon lyckades få tag i Mohsin via Facetime och fick veta att henens son fortfarande levde.

– Det var en jättechock. Hon började ju gråta och mådde jättedåligt tills hon ringde mig på Facetime och hon fick veta att jag levde, berättar Mohsin.

Teorin: ”En illasinnad handling bakom”

På Örnsköldsviks sjukhus har man börjat utreda vad som ligger bakom den felaktiga dödförklaringen. Krister Bjermert, kanslichef, region Västernorrland säger i Efter Fem att det inte verkar vara någon som har gjort det medvetet mot Mohsin.

– Som vi har förstått från Skatteverket så är det någon som har förespeglat sig att vara läkare och jobba för regionen som har skickat in ett dödsbevis till Skatteverket helt felaktigt. Det verkar vara en illasinnad handling som ligger bakom det men vi kommer utreda frågan ytterligare, säger Krister Bjermert som tillägger att regionen har polisanmält händelsen.

FOTO: TV4/Janerik Henriksson TT

FRÅN FÖRSTASIDAN