pierre leander

Modellen Pierre Leanders bakslag – tvingas betala 11 miljoner extra

Entreprenören Pierre Leander tvingas betala miljonbelopp till Skatteverket på grund av bostadsaffärerna

FOTO: Charlotte Brunzell/TT, Instagram
Fotomodellen, skådespelaren och entreprenören Pierre Leander, 48, har hamnat i Skatteverkets skottglugg.
Han har renoverat och sålt flera lyxbostäder i privat syfte – men myndigheten anser att han bedrivit näringsverksamhet.
Det kommer att stå honom dyrt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter elstödet: ”Stor risk för bedrägerier”
0:35

Efter reklamen: Efter elstödet: ”Stor risk för bedrägerier”

(0:35)

Slå på ljud

Han är utbildad skådespelare och har skymtar förbi i flertalet filmer, men kanske är han mest känd som fotomodell... och för att han 2013-2015 var tillsammans med folkkära artisten Lena Philipsson, 57.

Under de senaste åren har Pierre Leander, 48, gjort sig ett namn på bostadsmarknaden. Han har köpt fem fastigheter, rustat upp dem och sedan sålt dem för stora miljonvinster. Samtidigt har han delat med sig av många bilder och videos av sina husrenoveringar på Instagram.

Framsidan av lyxhusen på Lidingö, som Pierre Leander lade ut till försäljning i januari för ett år sen.

Framsidan av lyxhusen på Lidingö, som Pierre Leander lade ut till försäljning i januari för ett år sen.

FOTO: Instagram

I januari 2022 skulle han sälja sitt lyxhus Villa Leander 5 på exklusiva Lidingö utanför Stockholm. En bostad han själv köpte för 11,5 miljoner kronor 2020 och som han efter renoveringen begärde nästan 30 miljoner kronor för. I Leva & Bo berättade han om renoveringen av det drömmiga huset.

De stora fönsterrutorna har satts in under renoveringen. Det har gjort enorm skillnad för ljusinsläppet.

De stora fönsterrutorna har satts in under renoveringen. Det har gjort enorm skillnad för ljusinsläppet.

FOTO: Instagram

– Jag hade en tydlig vision, en bild i huvudet. Så för mig har huset varit klart länge. Det är fortfarande här jag bor nu, tills de nya ägarna så småningom flyttar in, men jag vill gärna bo här en tid för att se att allt funkar, med till exempel värme och ventilation. Det känner jag är en stor fördel, sa han till tidningen för ett år sedan.

”Han har skapat en miljonindustri”

Kort efter intervjun skickade fönsterföretaget Elitfönster ett pressmeddelande där de berättade om fastigheten som de hjälpt Pierre Leander att renovera upp.

Den framgångsrika fotomodellen har skapat en miljonindustri av att köpa, totalrenovera och sälja fastigheter”, är orden de valt att använda för att beskriva Leanders verk.

Så här såg Villa Leander 5 ut 2020, innan fotomodellen köpte byggnaden.

Så här såg Villa Leander 5 ut 2020, innan fotomodellen köpte byggnaden.

FOTO: Instagram

Enligt Expressen har nu nyhetsbyrån Siren noterat att Skatteverket intresserat sig för Pierre Leanders flera husköp- och försäljningar. Myndigheten har bland annat granskat tidningsartiklar och sociala medier-inlägg och kommit fram till att hans många fastighetsaffärer indikerar att han ägnar sig åt näringsverksamhet snarare än att han köpt, renoverat och sålt för privat bruk, som han själv hävdar.

På ditt Instagram-konto 'pierreleander' har du uppgett att du bland annat har varit entreprenör, designer och housedeveloper. Du har på ditt Instagram-konto hashtaggat (#) flera av dina inlägg med begreppet 'house flipping'”, skriver Skatteverket i sitt beslut och syftar till termen som betyder att man köper, renoverar och säljer en fastighet snabbt för en stor vinst.

Pierre Leander jobbar som fotomodell och skådespelare.

Pierre Leander jobbar som fotomodell och skådespelare.

FOTO: Instagram

Tvingas betala totalt 11 miljoner för fem bostäder

Det här kommer att bli kostsamt för Pierre Leander som fått sina beskattningsbara näringsinkomster höjda med 11 miljoner kronor av myndigheten. Dessutom underkänner de hans begärda avdrag för förbättringsutgifter. De har också sänkt hans privata kapitalinkomster med olika belopp.

Huset på Lidingö under renoveringen.

Huset på Lidingö under renoveringen.

FOTO: Instagram

Villa Leander 5 är det senaste i raden av dyra bostäder som modellen har rustat upp och sålt, men de har granskat fyra andra fastigheter också som alla sålts under beskattningsåren 2016-2020. Han själv hävdar fortfarande att bostäderna har använts i privat syfte och att alla bilder som han publicerat på exempelvis Instagram bara handlar om att han vill upprätthålla ”en fasad”.

Det framgår att du lämnar fastigheterna till mäklare och på Hemnet. Det visar även de snabba försäljningarna efter att renoveringarna är klara”, skriver Skatteverket i beslutet.

FOTO: Instagram, Charlotte Brunzell/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN