Mårten fick en stroke – opererades 45 minuter senare

Mårten Johansson opererades 45 minuter efter han fick en stroke.

FOTO: TV4/Instagram
Mårtens fru upptäckte att han fått en stroke och de åkte genast till sjukhuset.
45 minuter senare låg han på operationsbordet.
– Jag klarade mig, jag ska inte säga bra, men jag fick behålla tal och mycket motorik, säger han i Nyhetsmorgon.
Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"
0:27

Efter reklamen: Vaccinmotståndare på sjukhus "Gör inte samma misstag som mig"

(0:27)

Slå på ljud

I augusti 2018 hjälpte Mårten Johansson, 49, sin svåger att lyfta av en dörr. Plötsligt reagerade hans fru Anna på att han sluddrade när han pratade.

– Jag tyckte själv inte att det var någon fara, men hon sa ”det är tydligt, du har fått en stroke. Lägg dig ned” – och det var ju helt korrekt. Så jag är mycket tacksam, säger han i Nyhetsmorgon på TV4.

Tillsammans med programledarna Anders Pihlblad, 54, Jenny Alversjö, 48, samt läkarprofilen Doktor Mikael Sandström, 64, pratade Mårten om vikten av att frun uppmärksammade stroken så pass tidigt. Det kan ha räddat hans liv.

Nyhetsmorgon-gänget.

Mårten tillsammans med Doktor Mikael, Jenny Alversjö och Anders Pihlblad.

FOTO: TV4

– Framför allt kan det ha räddat massa funktioner. Jag klarade mig, jag ska inte säga bra, men jag fick behålla tal och mycket motorik. Jag är förlamad på halva sidan i dag. Hade det fortsatt flera minuter det här så hade mer och mer av hjärnan hunnit dö. I dag är en del av min hjärna satt ur spel, säger han.

Tog 45 minuter innan operationen i Solna

Mårten bor halvårsvis i Jämtland och jobbar som lavinexpert på Åre Lavincenter. Som tur var bodde han i Stockholm under den här perioden, så han kunde åka in till Nya Karolinska på en gång.

– Från det att samtalet till 112 gick fram till det att jag låg på operationsbordet på Karolinska gick det 45 minuter. Det är exceptionellt bra, säger han.

Doktor Mikael instämmer att tiden är fullständigt avgörande. Varje minut som går dör flera hjärnceller.

Mårten Johansson på Nya Karolinska.

Mårten Johansson i operatonssalen på Nya Karolinska i Solna. Han var kvar tre månader på sjukhus.

FOTO: Instagram

– Man säger att behandlingsmetoderna när man ska göra propplösande är användbara i fyra och en halv timme. Efter det finns det ingen vinst. 45 minuter är oerhört mycket bättre än fyra och en halv timme förstås. Det är lite av ett rekord. Det är bara att gratulera att man kunde ha en så väldigt fin vårdkedja, säger han.

Får köra bil igen

Anders Pihlblad frågar sedan ”vad hade hänt om det hade gått exempelvis sex timmar?".

– Då hade du kanske inte ens varit vid liv, det vet man inte. Du hade nog haft sämre funktioner, kanske inte ett tal. Det är det man kan rädda om man är snabb, säger Doktor Mikael och vänder sig till Mårten.

Mårten Johansson låg på sjukhus i tre månader efter sin stroke. Han är förlamad på sin vänstra sida, men han klarar ändå att vara ute i naturen och vandra, åka skidor, klättra och leva ett tämligen normalt liv. Dessutom har han fått sitt medicinska körförbud upphävt – för två månader sedan fick han beskedet att han nu får köra bil igen.

FOTO: TV4, Instagram

FRÅN FÖRSTASIDAN